Pałki w chipsach
Robiliście kiedyś pałki kurczaka w chipsach? Nie? to musicie koniecznie wypróbować. Nie dość że z zewnątrz są chrupiące dzięki kruszonce z chipsów to w środku soczyste dzięki marynacie z maślanki. Mięso jest po prostu pyszne.
Piekłam oczywiście w moim nowym piekarniku Electrolux SenseCook EOE7P31X na blaszce, którą umieściłam na teleskopowych wysuwanych prowadnicach. Uwielbiam je. Dlaczego? O tym poniżej.
Pałki w chipsach
- 10 pałek z kurczaka
- 150 g chipsów ziemniaczanych np paprykowych albo solonych
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 szklanki maślanki
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy
- pieprz świeżo mielony
W misce wymieszać, maślankę, bulion, musztardę, majonez, paprykę, pieprz. Włożyć pałki tak by je zanurzyć w marynacie. Odstawić na noc do lodówki.
Chipsy włożyć do blendera, dodać natkę pietruszki, wszystko zmiksować na kruszonkę, panierkę.
Rozgrzać piekarnik do 190 st. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Każdą pałkę kurczaka wyjmować z marynaty i wkładać do chipsów, a następnie kłaść na blachę.
Włożyć do piekarnika i piec przez 45 minut do zrumienienia.
A co do piekarnika to muszę wam powiedzieć, że w moim poprzednim piekarniku te prowadnice uciekały zawsze do środka i nigdy nie umiałam ich zatrzymać tak by wkładając blachę do środka nie doznać uszczerbku na zdrowiu.
Tutaj wprost przeciwnie, prowadnice zatrzymują się tam gdzie chce, szyba otwiera się na taką odległość jak chce, a ja swobodnie mogę zarówno umieścić produkt w piekarniku jak i z niego go wyjąć bez obawy poparzenia się. Super.
Tutaj wprost przeciwnie, prowadnice zatrzymują się tam gdzie chce, szyba otwiera się na taką odległość jak chce, a ja swobodnie mogę zarówno umieścić produkt w piekarniku jak i z niego go wyjąć bez obawy poparzenia się. Super.
Tekst we współpracy z Electrolux.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz