Proste ciasto czekoladowe z truskawkami
Wiem że sezon na truskawki już prawie dobiega końca ale jeśli jeszcze macie do nich dostęp to ten przepis jest idealny. Po pierwsze ekspresowy, po drugie prosty, po trzecie pyszny, a po czwarte możecie użyć do niego jakichkolwiek owoców. To co weekend się zbliża, robimy? Źródło.
Proste ciasto czekoladowe z truskawkami
- 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki kakao
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- truskawki
Jajka ubić razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie powoli wlewać mleko oraz olej. Mąkę przesiać razem z proszkiem oraz kakao. Dodać do masy, delikatnie wymieszać. Truskawki umyć, obrać z szypułek, przekroić na połówki. Formę na ciasto (u mnie 24 x 24) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wyrównać, na wierzchu ułożyć połówki truskawek przecięciem do dołu. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C na około 40-50 min i piec do tzw. suchego patyczka. Upieczone, odstawić do ostygnięcia najlepiej na kratkę. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Dokładnie, że sezon truskawkowy jest taki krótki ;/// Zostają tylko mrożone owoce.
OdpowiedzUsuńNiestety, ale warto zaopatrzyć się chociaż w mrożone.
Usuń