Spaghetti z boczkiem, szparagami w kremowym sosie
Szukacie pomysłu na szybki, letni obiad, żeby przypadkiem w te sakramenckie upały nie stać godzinami w kuchni przy nagrzanych garach? Jeśli tak to polecam wam idealny obiad, lekki, szybki i pyszny. Wystarczy makaron, boczek, szparagi i 15 minut, a powstanie obiad idealny na taką porę. Zapraszam.
Spaghetti z boczkiem, szparagami w kremowym sosie
- makaron spaghetti na 2-3 osoby (lub np tagliatelle)
- pół pęczka szparagów ok 6-8 szt.
- 100 g boczku wędzonego surowego pokrojonego w bardzo cienkie plasterki
- 125 ml śmietany kremówki
- 1 cebula dymka lub szalotka
- sól
- pieprz świeżo mielony
- ser twardy typu parmezan albo polski bursztyn
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, odstawić na bok.
W międzyczasie boczek pokroić na kawałki. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, pokroić w 2-3 cm kawałki. Cebulę drobno posiekać.
Rozgrzać patelnię, włożyć boczek i smażyć aż się zarumieni i wytopi. Dodać cebulę i szparagi. Smażyć ok 5 minut. Szparagi zmiękną, a boczek zamieni się w skwarki. Wlać śmietanę kremówkę, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Podgrzać razem przez chwilę, następnie włożyć makaron i wszystko ponownie, dokładnie wymieszać. Posypać startym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz