Klopsiki z fasolką szparagową w pomidorach
Ta danie znałam znalazłam na jednym z profili na instagramie, który obserwuje. Latem często robię fasolkę szparagową z pomidorami, ale to jest zupełnie inna wersja. Ta zdecydowanie mi się spodobała na tyle, że tego dnia oczywiście ją zrobiłam. Proste i pyszne danie. Klopsiki, pomidory, oliwki i fasolka szparagowa. Szybko, tanio i pysznie. Polecam.
Klopsiki z fasolką szparagową w pomidorach
klopsiki:
- 500 g mięsa mielonego wołowego lub woł-wp
- jajko
- cebula
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- ½ łyżeczki oregano
- łyżeczka papryki słodkiej
- 2 łyżki bułki tartej
- 500 g fasolki szparagowej
- puszka pomidorów krojonych lub 5 pomidorów świeżych
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- czarne oliwki
- olej rzepakowy
- sól
- pieprz świeżo mielony
- oregano
- natka pietruszki lub oregano świeże
Fasolkę opłukać, odciąć końcówki, włożyć do garnka z wodą i solą. Gotować aż będzie miękka. Mięso włożyć do miski, wbić jajko, dodać bułkę tartą, sól, pieprz oregano, czerwoną paprykę. Cebulę pokroić bardzo drobno i dodać do mięsa. Całość wymieszać dokładnie. Uformować małe klopsiki. Na patelni rozgrzać trochę oleju, smażyć klopsiki na rumiano. Gotowe zdjąć z patelni.
Drugą cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać drobno. Na pozostałym tłuszczu ze smażenia mięsa zrumienić cebulę, dodać czosnek podsmażyć, a następnie dodać puszkę pomidorów lub pokrojone w kostkę pomidory. Doprawić pieprzem, odrobiną soli i oregano. Dusić kilka minut. Następnie dodać ugotowaną wcześniej fasolkę oraz klopsiki i całość dokładnie ze sobą połączyć. Na koniec dodać pokrojone w plasterki oliwki, posypać posiekaną natką lub np oregano.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz