Sałatka szwabska
Pyszna sałatka ziemniaczana rodem z Niemiec. Wystarczą 4 podstawowe składniki by mieć idealny dodatek do obiadu, na grilla czy imprezę. Jest syta, lekko kwaśna, lekko ostra. Idealna. A chrupiący boczek na wisienka na torcie.
Sałatka szwabska
- 500 g ziemniaków
- 1 cebula
- 2-3 ogórki kiszone lub małosolne (opcjonalnie konserwowe)
- 100 g cienkich plastrów boczku wędzonego
- 125 ml gorącego bulionu
- 1 łyżka musztardy
- szczypta soli
- pieprz świeżo mielony
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka octu
Ziemniaki ugotować w skórce w osolonej wodzie. Lekko przestudzić, następnie obrać je i pokroić w kostkę, włożyć do miski. Gdy ziemniaki się będą gotowały boczek drobno pokroić, rozgrzać patelnię i stopić na skwarki, odcedzić tłuszcz, skwarki przełożyć na talerzyk.
Cebulę drobno posiekać, przelać wrzątkiem, odsączyć, dodać do ziemniaków. Ogórki pokroić w kostkę, dodać do sałatki. Wsypać skwarki boczku. Bulion wlać do ziemniaków, doprawić solą, pieprzem. Nie mieszać.
W kubeczku wymieszać ze sobą olej, ocet i musztardę, wlać sos do ziemniaków i delikatnie wszystko wymieszać, aby ziemniaki się nie rozpadły. Można posypać wierzch skwarkami, zieloną cebulą dymką lub natką pietruszki. Podawać osobno jako samoistne danie lub dodatek do mięsa. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz