Śniadaniowe cukiniowe placki z jajkiem i warzywami
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, tak mówią i myślę że się nie mylą. Od sytego, kolorowego i zdrowego śniadania warto zacząć dzień, by mieć siłę na starcie z codziennością. Porządny zastrzyk energii w postaci warzyw, jajek to śniadanie warte grzechu a moje takie jest. Kolorowe, pyszne i niezwykłe, królewskie... dzień po takim śniadaniu musi należeć do udanych.
Śniadaniowe cukiniowe placki z jajkiem i warzywami
placki:
- 1 duża cukinia
- 1 duże jajko
- ½ łyżki margaryny - Śniadaniowa o smaku Wiejskiego Masła
- 1/3 szklanki tartego parmezanu lub innego twardego sera np polski bursztyn
- 1/8 szklanki bułki tartej (30 ml)
- świeżo mielony czarny pieprz
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/4 łyżeczki kuminu
- łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
Nagrzać piekarnik do 220 st.
Cukinię umyć, zetrzeć ze skórką na tarce na grubych oczkach. Usunąć jak najwięcej z niej wilgoci, najlepiej wycisnąć wodę przez sito. Włożyć do miski. Wbić jajko, dodać starty ser, bułkę tartą, margarynę śniadaniową, przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć porcje masy z cukinii na papierze, wyrównać łyżką tworząc okrągłe placki, ale nie za grube. Piec przez około 25 minut, aż brzegi lekko zbrązowieją. Wyjąć, odstawić do ostudzenia, następnie odkleić z papieru.
dodatki:
- jajka
- placki cukiniowe
- margaryna - Śniadaniowa o smaku Wiejskiego Masła
- pomidorki koktajlowe
- awokado
- ogórek zielony
- plasterki boczku wędzonego surowego
- natka pietruszki
- starty ser np parmezan albo bursztyn
- sól
- pieprz świeżo mielony
Rozgrzać patelnie ułożyć na niej plasterki wędzonego boczku, wytopić tłuszcz na bekonowe chipsy. Zdjąć z patelni. Na patelnię włożyć 2 łyżeczki margaryny śniadaniowej, roztopić, wbić jajka, posypać solą i pieprzem. Usmażyć jajka sadzone z półpłynnym jajkiem w środku.
Pomidorki, ogórki, awokado pokroić wg uznania. Na placki cukiniowe ułożyć po sadzonym jajku ułożyć plasterki warzyw, położyć chips bekonu, posypać startym serem, posiekaną natką pietruszki. Podawać póki jajka są ciepłe.
Rewelacyjny pomysł. Chętnie zrobię nie tylko na śniadanie. Wersja obiadowa tez może być.
OdpowiedzUsuńMiło mi, dziękuje i pozdrawiam.
Usuń