Tort naleśnikowy śmietankowo-truskawkowy
Jeśli jeszcze macie szczęście i w waszej okolicy są do dostania truskawki to polecam zrobić z nich pyszny i szybki deser, a mianowicie tort naleśnikowy z kremem śmietankowym, przekładany truskawkami. Deser oczywiście jest kaloryczny ale raz na jakiś czas czemu nie. Wygląda pięknie i tak samo smakuje, sprawdzi się na każdej okazji Oczywiście możecie go zrobić akurat z takimi owocami jakie macie np borówki, maliny, jagody, brzoskiwnie itp.
Tort naleśnikowy śmietankowo-truskawkowy
ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2/3 szklanki zimnego mleka
- 2/3 szklanki zimnej wody
- 3 duże jajka
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 łyżki stopionego masła + masło do posmarowania patelni
- 1 serek Bieluch (można użyć mascarpone albo twarogu)
- 250 ml śmietany kremówki
- dżem najlepiej truskawkowy
- truskawki
- cukier puder
- mięta do dekoracji
Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować na gładką masę albo dokładnie wymieszać trzepaczką. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Rozgrzać patelnię najlepiej taką nieprzywierającą. Przed każdym naleśnikiem delikatnie natłuścić masłem. Porcje ciasta wlewać na patelnię i smażyć naleśniki z obu stron do lekkiego zrumienienia.
Truskawki pokroić na plasterki.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać do niej serek i wymieszać. Jeśli używacie twarogu do dokładnie go rozetrzyjcie na gładką masę z odrobiną śmietany. Można doprawić cukrem pudrem.
Na paterze ułożyć 1 naleśnik. Posmarować cienko dżemem, następnie posmarować porcją kremu, położyć plasterki truskawek, przykryć kolejnym naleśnikiem. I tak do wyczerpania się składników. Na wierzchu powinien być naleśnik. U mnie zeszło 8 naleśników.
Jeśli jakiś naleśnik wam zostanie można pokroić go na paseczki i zwinąć w rulonik do dekoracji góry. Całość udekorować kawałkami truskawek, miętą, bitą śmietaną i oprószyć cukrem pudrem. Odstawić do lodówki na min 1-2 h.
Ależ to cudownie wygląda. Dostałam ślinotoku.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za miłe słowa. pozdrawiam.
Usuń