Ziołowy chleb czosnkowy odrywany

Gdy przygotowujecie imprezę np grilla dla znajomych zazwyczaj chcecie ich czymś zaskoczyć. Może to być np rwany chlebek w formie kawałków harmonijek, które potem się odrywa rękoma i macza w oliwie i podaje z pysznymi dodatkami. Danie nie jest trudne, spokojnie przygotujecie je przed samą imprezą, żeby podać ciepły, pachnący ziołowo-czosnkowy chleb. Polecam. 


chleb, grill, ziolowy,chleb rwany, bernika, kulinarny pamietnik, impreza



Ziołowy chleb czosnkowy odrywany

ciasto:
  • 40 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 ciepłej wody
  • 600 g mąki pszennej typ 550 lub 650
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
nadzienie:
  • 120 g masła
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki posiekanej bazylii
  • główka czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • plasterki sera żółtego np gouda lub mozzarella


Drożdże rozkruszyć w misce dodać wodę, mleko, 1 łyżkę mąki, cukier wymieszać i zostawić pod przykryciem na 15 minut. 
Do miski miksera wsypać mąkę, sól, dodać jajko, olej/oliwę i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać za pomocą haka, aż ciasto będzie nie będzie lepkie (gdyby było trzeba dodać mąki). Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.



W tym czasie upiec czosnek. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Z główki czosnku odciąć górną część tak by, odsłonić ząbki. Zawinąć czosnek w folię aluminiową, wcześniej skrapiając oliwą z oliwek. Piec przez 40 min aż będzie miękki. Odstawić do ostygnięcia, a następnie wycisnąć czosnek ze  skórek do miseczki z masłem. Następnie dodać zioła, sól i całość dokładnie wymieszać.



Tortownice lub keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. 
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat lub stolnice wysypać mąką, zagnieść i podzielić je na 3 równe części. Każdą część osobno cienko rozwałkować na prostokąt,



posmarować porcja ziołowego masła na całej powierzchni i pociąć na 4-5 pasów.



Każdy pas zwinąć w harmonijkę



i ułożyć obok siebie w tortownicy, ale niezbyt ciasno, bo ciasto ma mieć miejsce do podrośnięcia. 



Pomiędzy harmonijki poukładać plasterki sera żółtego.



Blaszkę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na 15-20 minut aż piekarnik się nagrzeje do 180 st. Ciasto wstawić do piekarnika i piec 30 minut, aż na góra się zarumieni. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia. 



Podawać z masłem lub ciepłą oliwą z oliwek z czosnkiem i ziołami.   

chleb, grill, ziolowy,chleb rwany, bernika, kulinarny pamietnik, impreza

chleb, grill, ziolowy,chleb rwany, bernika, kulinarny pamietnik, impreza

2 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale i pewnie obłędnie smakuje, dziękuję za przepis, wypróbuję na pewno :).

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger