Ziołowy chleb czosnkowy odrywany
Gdy przygotowujecie imprezę np grilla dla znajomych zazwyczaj chcecie ich czymś zaskoczyć. Może to być np rwany chlebek w formie kawałków harmonijek, które potem się odrywa rękoma i macza w oliwie i podaje z pysznymi dodatkami. Danie nie jest trudne, spokojnie przygotujecie je przed samą imprezą, żeby podać ciepły, pachnący ziołowo-czosnkowy chleb. Polecam.
Ziołowy chleb czosnkowy odrywany
ciasto:
- 40 g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 1/2 ciepłej wody
- 600 g mąki pszennej typ 550 lub 650
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 120 g masła
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki posiekanej bazylii
- główka czosnku
- 1 łyżeczka soli
- plasterki sera żółtego np gouda lub mozzarella
Drożdże rozkruszyć w misce dodać wodę, mleko, 1 łyżkę mąki, cukier wymieszać i zostawić pod przykryciem na 15 minut.
Do miski miksera wsypać mąkę, sól, dodać jajko, olej/oliwę i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać za pomocą haka, aż ciasto będzie nie będzie lepkie (gdyby było trzeba dodać mąki). Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
W tym czasie upiec czosnek. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Z główki czosnku odciąć górną część tak by, odsłonić ząbki. Zawinąć czosnek w folię aluminiową, wcześniej skrapiając oliwą z oliwek. Piec przez 40 min aż będzie miękki. Odstawić do ostygnięcia, a następnie wycisnąć czosnek ze skórek do miseczki z masłem. Następnie dodać zioła, sól i całość dokładnie wymieszać.
Tortownice lub keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat lub stolnice wysypać mąką, zagnieść i podzielić je na 3 równe części. Każdą część osobno cienko rozwałkować na prostokąt,
posmarować porcja ziołowego masła na całej powierzchni i pociąć na 4-5 pasów.
Każdy pas zwinąć w harmonijkę
i ułożyć obok siebie w tortownicy, ale niezbyt ciasno, bo ciasto ma mieć miejsce do podrośnięcia.
Pomiędzy harmonijki poukładać plasterki sera żółtego.
Blaszkę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na 15-20 minut aż piekarnik się nagrzeje do 180 st. Ciasto wstawić do piekarnika i piec 30 minut, aż na góra się zarumieni. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.
Podawać z masłem lub ciepłą oliwą z oliwek z czosnkiem i ziołami.
posmarować porcja ziołowego masła na całej powierzchni i pociąć na 4-5 pasów.
Każdy pas zwinąć w harmonijkę
i ułożyć obok siebie w tortownicy, ale niezbyt ciasno, bo ciasto ma mieć miejsce do podrośnięcia.
Podawać z masłem lub ciepłą oliwą z oliwek z czosnkiem i ziołami.
Wygląda wspaniale i pewnie obłędnie smakuje, dziękuję za przepis, wypróbuję na pewno :).
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i pozdrawiam.
Usuń