Bataty faszerowane kurczakiem z sałatką z rukoli

Danie powinno się jeść oczami, i to właśnie takie jest. Dodatkowo lubię kiedy w daniu mieszają się smaki, tekstury. Tu jest element słodki, kwaśny, łagodny, intensywny i delikatny. To danie to prawdziwe lato, lekkie i kolorowe. W dodatku nie jest trudne, więc każdy może je przygotować. Polecam. 
Źródło


bataty, kurczak, obiad, piersi, bernika, kulinarny pamietnik, salatka

Bataty faszerowane kurczakiem z sałatką z rukoli
  • 2 piersi z kurczaka
  • 3-4 bataty (w zależności od wielkości)
  • 100 g rukoli
  • natka pietruszki
  • po kilka sztuk żółtych i czerwonych pomidorków koktajlowych
  • olej rzepakowy
marynata do kurczaka:
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
sos do sałatki:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz


Nagrzać piekarnik do 190°C.
Nakłuć bataty widelcem, pędzelkiem wierzch posmarować niewielką ilością oliwy. Ułożyć bataty na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. W zależności od rozmiaru, piec w piekarniku przez 50 minut, aż batat będzie w środku miękki.

Wymieszać dokładnie wszystkie składniki na marynatę do grilla. Włożyć piersi z kurczaka, dokładnie obtoczyć. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, obsmażyć piersi z obu stron na ładny, rumiany kolor. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Włożyć do piekarnika razem z batatami na około 15 minut.

Rukolę umyć i osuszyć. Pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na pół. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki na sos.
Pietruszkę posiekać. Piersi z kurczaka wyjąć z piekarnika i rozdrobnić dwoma widelcami. Zmieszać z sosem pozostałym w naczyniu żaroodpornym. Wymieszać rukolę z pomidorkami koktajlowymi. Ułożyć porcję sałaty na talerzu.

Z batatów ściąć czubek, przeciąć bataty na pół, ale nie do końca i delikatnie rozchylić. Wypełnić grillowanym kurczakiem. Na sałatce ułożyć faszerowanego batata, posypać pietruszką.


bataty, kurczak, obiad, piersi, bernika, kulinarny pamietnik, salatka

bataty, kurczak, obiad, piersi, bernika, kulinarny pamietnik, salatka

6 komentarzy:

  1. Przepysznie wygląda. Zdecydowanie moje smaki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest coś w tym, że jemy najpierw oczami, a Twoje bataty z kurczakiem i sałatką z rukoli wyglądają naprawdę przepysznie. Świetne połączenie smaków, ale nie tylko - to również bardzo zachęcający wachlarz kolorów i letniej świeżości. Zdecydowanie jesteśmy tak! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda to super. Moje dania nie wyglądają tak ciekawie :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dobrze napisane :) dzięki

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger