Bataty faszerowane kurczakiem z sałatką z rukoli
Danie powinno się jeść oczami, i to właśnie takie jest. Dodatkowo lubię kiedy w daniu mieszają się smaki, tekstury. Tu jest element słodki, kwaśny, łagodny, intensywny i delikatny. To danie to prawdziwe lato, lekkie i kolorowe. W dodatku nie jest trudne, więc każdy może je przygotować. Polecam.
Źródło.
Źródło.
Bataty faszerowane kurczakiem z sałatką z rukoli
- 2 piersi z kurczaka
- 3-4 bataty (w zależności od wielkości)
- 100 g rukoli
- natka pietruszki
- po kilka sztuk żółtych i czerwonych pomidorków koktajlowych
- olej rzepakowy
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
Nagrzać piekarnik do 190°C.
Nakłuć bataty widelcem, pędzelkiem wierzch posmarować niewielką ilością oliwy. Ułożyć bataty na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. W zależności od rozmiaru, piec w piekarniku przez 50 minut, aż batat będzie w środku miękki.
Wymieszać dokładnie wszystkie składniki na marynatę do grilla. Włożyć piersi z kurczaka, dokładnie obtoczyć. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, obsmażyć piersi z obu stron na ładny, rumiany kolor. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Włożyć do piekarnika razem z batatami na około 15 minut.
Rukolę umyć i osuszyć. Pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na pół. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki na sos.
Pietruszkę posiekać. Piersi z kurczaka wyjąć z piekarnika i rozdrobnić dwoma widelcami. Zmieszać z sosem pozostałym w naczyniu żaroodpornym. Wymieszać rukolę z pomidorkami koktajlowymi. Ułożyć porcję sałaty na talerzu.
Z batatów ściąć czubek, przeciąć bataty na pół, ale nie do końca i delikatnie rozchylić. Wypełnić grillowanym kurczakiem. Na sałatce ułożyć faszerowanego batata, posypać pietruszką.
Przepysznie wygląda. Zdecydowanie moje smaki.
OdpowiedzUsuńdziękuje, pozdrawiam, serdecznie.
UsuńJest coś w tym, że jemy najpierw oczami, a Twoje bataty z kurczakiem i sałatką z rukoli wyglądają naprawdę przepysznie. Świetne połączenie smaków, ale nie tylko - to również bardzo zachęcający wachlarz kolorów i letniej świeżości. Zdecydowanie jesteśmy tak! :)
OdpowiedzUsuńdziękuje bardzo i pozdrawiam.
UsuńWygląda to super. Moje dania nie wyglądają tak ciekawie :(
OdpowiedzUsuńBardzo dobrze napisane :) dzięki
OdpowiedzUsuń