Kotlety pożarskie
Zazwyczaj używam mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego. Tym razem trafiło mi się mięso z kurczaka, a z niego najlepsze są kotlety pożarskie. To tradycyjne kotlety, jednak zdecydowanie rzadziej robione niż popularny mielony. A szkoda bo są pyszne. Można je zrobić z mięsa kurczaka lub indyka, za każdym razem smakują idealnie. Ale dlaczego pozerskie? Nie mam pojęcia.. Może ktoś wie?
Kotlety pożarskie
- 1 kg mięsa mielonego z kurczaka
- 1 kajzerka
- mleko
- 2 jajka
- mała cebula
- ½ łyżeczki soli morskiej
- świeżo mielony pieprz do smaku
- natka pietruszki
- bułka tarta
- do smażenia: olej lub masło klarowane
Suchą bułkę kajzerkę zalać mlekiem, gdy rozmięknie dokładnie ją odcisnąć. Cebulę i natkę drobno posiekać. Z jednego jajka oddzielić żółtko.
W misce połączyć: mięso mielone, 1 żółtko, posiekaną drobno cebulę, natkę, bułkę, dodać sól i pieprz do smaku, wymieszać dokładnie na jednolitą masę. Pozostałe białko razem z drugim jajkiem wbić na głęboki talerz. Na drugi talerz wsypać bułkę tartą. Z masy uformować kotlety, które najpierw obtoczyć w jajku a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać masło klarowane lub olej i smażyć kotlety do uzyskania brązowego koloru.
o rany ale mi smaku zrobiłaś
OdpowiedzUsuńhaha cieszę się. pozdrawiam.
Usuń