Letni barszcz z ogórkami kiszonymi
Ta wersja barszczu to lekka, szybka i bardzo orzeźwiająca zupa. Coś pomiędzy barszczem a ogórkową i tak naprawdę jedząc nie wiadomo do której z tych zup jest bardziej zbliżony smak. Najważniejsze, że smakuje i robiłam już ją parę razy, raz na burakach raz na botwince. Wychodzi podobnie, tyle że buraki są większe więc mniej ich zużywamy i łatwiej nam się je obiera po upieczeniu. Tak więc polecam.
Letni barszcz z ogórkami kiszonymi
- 500 g buraków lub 2 pęczki botwinki
- 5 ogórków kiszonych
- 4-5 ziemniaków
- 1 litr bulionu warzywnego lub rosołu
- 1 szklanka wody z ogórków kiszonych
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- koperek
- szczypta cukru
- sól do smaku
- pieprz świeżo mielony
Piekarnik nagrzać do 180 st. Buraki umyć, każdy zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika na ok 1 godzinę. Upieczone wyjąć z folii i obrać ze skórki. Przestudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Zakwasić (polać) kilkoma łyżkami wody z ogórków.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę podobnej wielkości co buraki. Gotować osobno w garnku w osolonej wodzie przez około 25 minut.
W garnku podgrzać wywar/bulion. Ugotowane buraki dodać do garnka z wywarem. Zetrzeć na tarce na grubych oczkach ogórki kiszone wraz z pozostałą wodą z ogórków i dodać do zupy. Dołożyć liście laurowe i gotować na małym ogniu przez około 15 minut.
Następnie dodać ugotowane ziemniaki. Doprawić zupę solą, pieprzem, cukrem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przed podaniem zupy wlać do niej zahartowaną śmietanę i posiekany np koperek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz