Opalany sernik warstwowy z kajmakiem, orzechami, bananami
Kolejny letni sernik, na zimno, chociaż wygląda na pieczony i zdecydowanie jest bardziej treściwy, bardziej kaloryczny.. To sernik warstwowy. Składa się ze spodu ciasteczkowego, warstwy kajmaku z orzeszkami solonymi, banany, następnie warstwy sera, później czekolady, a górę kończy opalona beza. Jego przygotowanie wymaga trochę czasu, ale warto się poświęcić. Smak jest przepyszny
Opalany sernik warstwowy z kajmakiem, orzechami, bananami
ciasto:
- 250 g herbatników kakaowych
- 100 g masła stopionego
- masło do wysmarowania formy
- 250 g kajmaku
- 50 g orzechów arachidowych solonych
- banan
- 350 g Twarogu Sernikowego z Mascarpone President
- 250 ml śmietany kremówki
- 1 galaretka przezroczysta winogronowa
- 100 g gorzkiej czekolady min 70%
- 100-120 ml śmietany kremówki
- białko jajka
- 50 g cukru
Ciasteczka zmiksować na pył. Dodać roztopione masło, wymieszać. Dno i boki tortownicy o średnicy ok. 18 cm posmarować masłem, wyłożyć masą z ciastek, dokładnie wylepić dno i boki. Włożyć do lodówki na czas przygotowania kolejnej warstwy na 1h.
Kajmak wyjąć z puszki, włożyć do garnuszka, delikatnie podgrzać żeby zmiękła. Będzie się łatwiej wykładać. Orzechy pokruszyć na mniejsze kawałki, wsypać do kajmaku, wymieszać. Wyjąć formę z lodówki, wyłożyć w środku warstwę kajmaku z orzechami. Banany pokroić na plasterki, lekko skropić cytryną, żeby nie ściemniały, plasterki ułożyć na warstwie kajmaku. Włożyć do lodówki na 1h.
Ser zmiksować. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Przełożyć do sera i wymieszać. Galaretkę zalać 250 ml wrzątku, wymieszać, dodać 1 łyżeczkę żelatyny. Odstawić aż troszkę przestygnie. Uruchomić mikser na małych obrotach, stopniowo wlewać galaretkę do masy serowej cały czas mieszając. Wyjąć formę z lodówki i wlać na banany masę serową. Wstawić do lodówki na noc lub na min 6 godz.
Na dnie garnuszka zagotować wodę. Wyłączyć gaz. Włożyć na wierzch miseczkę do której dodać połamaną czekoladę. Poczekać aż czekolada się roztopi, dodać śmietanę, wymieszać. Masa ma być lekko płynna, więc śmietanę dozować stopniowo aż uzyskamy odpowiedni stopień gęstości.
Wyjąć formę z lodówki i rozprowadzić czekoladę na zastygniętej warstwie serowej. Ponownie wstawić ciasto do lodówki na min 1 h, aż czekolada zastygnie.
Białko jajka ubić na sztywno. Następnie dodawać stopniowo cukier cały czas ubijać aż masa zrobi się sztywna i szklista. Przełożyć do rękawa cukierniczego.
Wyjąć ciasto z lodówki, odkroić boki, zdjąć delikatnie obręcz. Następnie na górę czekolady wycisnąć kopczyki masy z białka. Gotowe opalić po wierzchu palnikiem. Wstawić do lodówki na 1h. Pokroić przed samym podaniem.
Z pewnoscią smakuje wyśmienicie.
OdpowiedzUsuńzgadza się, tak smakował.
UsuńSer z President jest najlepszy do wszystkich ciast. Uwielbiam! ; )
OdpowiedzUsuńtak zdecydowanie. pozdrawiam.
Usuń