Restauracja Isto i Fine Dining Week
28 sierpnia rozpoczęła się druga na Śląsku edycja festiwalu sztuki restauracyjnej Silesia Fine Dining Week, który potrwa do 11 września. Chefowie Kuchni z najlepszych restauracji regionu w Katowicach, Gliwicach oraz Bielsku-Białej, zaserwują Gościom 5-daniowe menu degustacyjne w cenie 129 zł za osobę. Rezerwacji można już dokonywać za pośrednictwem strony www.FineDiningWeek.pl.
W naszych regionie udział bierze 7 wybranych restauracji z Katowic, Gliwic oraz Bielska-Białej:
- Cadenza (Katowice)
- Dworek New Restaurant (Bielsko-Biała)
- ISTO (Katowice)
- MOODRO Restaurant (Katowice)
- Pastamore (Bielsko-Biała)
- PLADO (Gliwice)
- Villa Gardena (Katowice)
Wszystkie restauracje biorące udział w naszym regionie możecie zobaczyć tutaj:
Obecna edycja to celebracja najwyższej jakości, starannie wyselekcjonowanych produktów – od lokalnych dostawców, ekologicznych, często certyfikowanych. Chefowie zaprezentują je w sezonowym menu, skomponowanym specjalnie na Fine Dining Week. Pięć dań zapewni Gościom wielozmysłowe doświadczenie na najwyższym poziomie.
Stoliki można rezerwować od 9 sierpnia, aż do przedostatniego dnia wydarzenia, czyli 10 września. System rezerwacji pozwala na pełne wpisanie się festiwalu w ideę zero waste. Każdego dnia restauracje otrzymują od organizatorów informację o liczbie Gości wraz z wybranym przez nich menu na kolejny dzień. Dzięki temu Chefowie Kuchni mogą zaplanować zakupy, odpowiadające zapotrzebowaniu. Marnowanie jedzenia jest więc ograniczone do minimum. To podejście to naturalna kontynuacja misji #SzanujJedzenie, zapoczątkowanej wiosną tego roku, podczas wizyty Massimo Bottury w Polsce. Jeden z najsłynniejszych Chefów Kuchni na świecie, jest wspólnie z marką Grundig, twórcą idei #RespectFood.
Nadrzędnym celem festiwalu jest promocja oraz wspieranie rozwoju polskiej sceny restauracyjnej, a także edukowanie Gości o idei fine dining, czyli sztuki restauracyjnej na najwyższym poziomie, od wysokiej jakości składników, poprzez precyzyjnie dopracowany wygląd dania, po elegancko przygotowane stoły i profesjonalną obsługę kelnerską.
FB: @FineDiningWeek
IG: @fine_dining_week
Kilka dni temu jako ambasador festiwalu na zaproszenie Silesia Smakuje miałam okazję przetestować dla was menu restauracji ISTO w Katowicach.
To tak naprawdę jedna z najmłodszych restauracji na katowickim rynku mająca zaledwie rok, ale już wielokrotnie nagradzana podczas ostatnich edycji Restaurant Week i Fine Dining Week, m.in w edycji jesiennej została ogłoszona najlepszą restauracją w Polsce.
Piszą o sobie” Restauracja ISTO to koncept kulinarny, w którym powracamy do idei kuchni polskiej w nowoczesnym, współczesnym wydaniu z elementami kuchni europejskiej. Restauracja ISTO to przestrzeń, w której czeka na Gości autentyczna kuchnia w prawdziwym centrum miasta. To miejskie skrzyżowanie, spotkanie: tradycji i nowoczesnych technik kulinarnych, kultury i biznesu, regionalnych klimatów i globalnych trendów. Miasto, jego rytm, układ i atmosfera inspirują. Szef Kuchni Patryk Dusza odkrywa na nowo tradycyjne polskie przepisy akcentując w nich to, co naprawdę wartościowe i odkrywcze. Zderza tradycję i dogmatyczne przywiązanie do jakości z nowoczesnymi technikami kulinarnymi. Dzięki zabawie strukturą, teksturą i kolorem powstają dania, które urzekają smakiem, aromatem, zaskakują wyglądem i nowoczesnością. Restauracja ISTO to miejsce, w którym krótkie menu oznacza najwyższą jakość i doskonałość sztuki kulinarnej. To gwarancja, że każde danie zostało dopracowane do perfekcji.”
Restauracja mieści się w nowym biurowcu obok Spodka i NOSPR, przy Al. Rożdzieńskiego, czyli w samym centrum. Wnętrze jest eleganckie, nowocześnie urządzone, ze smakiem, w czarno-srebrnych barwach.
Do tego perfekcyjna, miła obsługa i to wszystko powoduje, że czujecie się tam wyjątkowo, to gwarancja, że spędzicie się tam naprawdę miło czas, wart każdej wydanej tam złotówki, nie tylko tej festiwalowej.
A co restauracja ISTO oferuje w ramach menu festiwalowego?
Na dzień dobry zostaniecie poczęstowani domowym chlebem na 21 letnim zakwasie: orkiszowym i z wędzoną śliwką. Do tego masło i puder z grzybów.
Menu 1:
Wołowina, słonina, ogórek kiszony czyli przystawka inspirowana śląską roladą czyli carpaccio wołowe, piana z kiszonego ogórka, melasa z cebuli, rzemieślnicza musztarda, piklowana kapusta i czarny fermentowany czosnek. Dodatkowo prażynki ze słoniny.
Foie gras, węgorz, chrzan czyli terrina z foie gras, puder z węgorza, esencja z węgorza
Jesiotr, kiszony czosnek, linguine czyli rzemieślniczy makaron w sosie z czosnku kiszonego z jesiotrem i kawiorem ze ślimaka szarego.
Kaczka, śliwka, skorzonera
Czekolada, wiśnia, nasturcja flan czekoladowy z lodami rzemieślniczymi i nasturcją.
Menu 2.
Papryka, lubczyk, ryż, czyli tatar z pieczonej papryki, z lubczykiem w dwóch wcieleniach, majonezem lubczykowym i lubczykowa rzemieślnicza oliwa. Do tego ryżowa prażynka.
Wędzony ziemniak, żółtko, maślanka, czyli krem z wędzonego ziemniaka, granita z maślanki, olej szczypiorkowy i mini placek z kiszonej kapusty
Trufla, chwasty, lasagne - makaron rzemieślniczy lazania z kwiatami i chwastami polnymi, z trufla w trzech odsłonach, piana, sosem truflowym i płatki trufli.
Risotto, kurka, pecorino - risotto z kurkami, z serem peccorino i kiszoną rzodkwią.
Czekolada, wiśnia, nasturcja
Na oczyszczenie kubków smakowych przygotowano granitę z szamana cavy.
Wszystko nieoczywiste, wszystko to są autorskie dania, skomponowane specjalnie na tę okazję z najlepszych składników, wg najlepszych zasad sztuki kulinarnej, prosto z serca szefa kuchnia Patryka Duszy.
Jak widzicie wszystko podane jest w niezwykły, artystyczny sposób, aż żal burzyć te małe kulinarne dzieła. Szef kuchni to kulinarny artysta, który nie boi się bawić smakiem, formą, treścią.
Reasumując, jeśli jeszcze nie zdecydowaliście się gdzie chcecie się wybrać w ramach tej wyjątkowej pierwszej, śląskiej edycji Fine Dining Week to mam nadzieję, że was wystarczająco zachęciłam do odwiedzenia właśnie tego miejsca. A może skusicie się na smaki innej restauracji z listy? Naprawdę warto.
**************************************************************************************Do zobaczenia przy stole!
Data Festiwalu: 28 sierpnia – 11 września
Otwarcie Rezerwacji: trwają
Rezerwacje: www.FineDiningWeek.pl
Lokalizacje: miasta Śląska oraz Bielsko-Biała
Sponsor wydarzenia: Grey Goose
Woda Festiwalowa: Kropla Délice
Partner Kulinarny: Grundig
Partner Lotniczy: LOT
Partner Logistyczny: DPD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz