Zupa kokosowa z grzybami shitake
Prosta, szybka, wegetariańska zupa z tajskim charakterem. Mleczko kokosowe, makaron, pasta curry, grzyby shitake i to wystarczy by stworzyć małe, azjatyckie arcydzieło na naszym stole. Za tę zupę pokocha was cała rodzina. Zapraszam.
Zupa kokosowa z grzybami shitake
- 250 g makaronu ramen lub makaronu mie
- 400 ml - puszka mleka kokosowego
- 2 łyżki żółtej pasty curry
- 1l wody
- 1 cebula dymka
- ząbek czosnku
- 1 mały kawałek imbiru
- 100 g grzybów shitake
- trawa cytrynowa
- 20 ml sosu sojowego
- kiełki fasoli mung
- 1 papryczka chili
- orzeszki arachidowe
- świeża kolendra
- sok z limonki
- olej do smażenia
- czarny sezam
Czosnek i imbir obrać i drobno posiekać. Cebulę dymkę pokroić na cienkie krążki. Posiekany szczypior odłożyć do dekoracji. Orzeszki arachidowe grubo posiekać. Z papryczki usunąć ziarna i drobno ją posiekać.
W garnku rozgrzać niewielką ilość oliwy. Dodać czosnek, imbir oraz krążki cebuli dymki, podsmażyć. Dodać pastę curry, wymieszać, smażyć minutę, następnie wlać wodę, dodać trawę cytrynową. Zagotować.
Grzyby shitake pokroić na niewielkie kawałki i dodać do zupy. Wlać mleko kokosowe. Gotować zupę 20 minut. Wyjąć trawę z garnka. Przyprawić zupę sosem sojowym i sokiem z limonki.
Makaron ugotować wg wskazań na opakowaniu.
Do miseczek nałożyć porcję makaronu, wlać zupę. Na wierzchu ułożyć kawałki świeżego chili, kiełki fasoli, liście kolendry, posiekane orzeszki arachidowe, kawałki zielonej cebulki. Posypać czarnym sezamem, można skropić olejem sezamowym.
Przepysznie wygląda. Zdecydowanie moje smaki.
OdpowiedzUsuńWitam, super , dziękuje.
UsuńSuper pomysł. Smakuje pewnie jeszcze lepiej niż wygląda.
OdpowiedzUsuńWitam, zdecydowanie tak smakuje jak wygląda czyli pysznie. pozdrawiam.
Usuń