Szybka zupa tajska na bazie zielonego curry. Takie zupy robię w ciemno w kilka minut. Wystarczy że mam pastę curry, tym razem w użyciu zielona, jakieś mięso, makaron i kilka przypraw. Egzotyczny, azjatycki, pyszny obiad gotowy w pół godziny.
Zupa z zielonym curry z kurczakiem
- 400 g piersi z kurczaka
- 500 ml bulionu drobiowego
- 250 ml wody
- 400 g mleczka kokosowego
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 3 cm pokrojonego w słupki imbiru
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- zielona pasta curry ilość wg smaku i ostrości
- 1/2 łyżeczki chilli lub sriracha
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- 1 i 1/2 łyżeczki sosu sojowego
- 100 g makaronu ryżowego lub sojowego
- sok z limonki do smaku
- 1/2 łyżeczki cukru
- świeża kolendra/dymka/natka
Kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z łyżeczką sosu sojowego (u mnie ciemny). Cebulę pokroić w kostkę. Rozgrzać olej w garnku, podsmażyć cebulę, dodać kurczaka, smażyć 2 minuty. Dodać czosnek, imbir i trawę cytrynową. Smażyć razem minutę. Dodać pastę curry i smażyć jeszcze 2 minuty. Następnie wlać bulion drobiowy, wodę, dodać sos rybny, sos sojowy i gotować wszystko przez 10 minut.
Z zupy wyjąć trawę cytrynową. Następnie wlać mleczko kokosowe, dodać chilli lub sriracha, gotować jeszcze 10 minut. W międzyczasie makaron przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Zupę doprawić cukrem, sokiem z limonki. Podać z makaronem, posypaną świeżą kolendrą, dymką lub natką. Smacznego.
Przyznam, że zaciekawił mnie ten przepis.
OdpowiedzUsuńciesze się , proszę wypróbować.
UsuńŚwietnie napisane ! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuje. Pozdrawiam.
Usuń