Gnocchi w sosie z gorgonzolą i orzechami
Gnocchi z gorgonzolą i orzechami to klasyczne danie jesieni, które łączy w sobie silny smak gorgonzoli, chrupkość orzechów i delikatność gnocchi. Proste i gotowe danie w niecałe pół godziny. Gorgonzola i orzechy włoskie to świetne połączenie, a z odrobiną mleka tworzą idealny sos do gnocchi. Cudowna prostota i klasyka Włoch. A jeśli lubisz kremowe dania z makaronu, oto przepis dla Ciebie.
Gnocchi w sosie z gorgonzolą i orzechami (gnocchi gorgonzola e noci)
- 500 g klusek gnocchi
- 150-200 g sera gorgonzola
- 100 ml mleka
- łyżka masła
- 50 g parmezanu
- kilka orzechów włoskich
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz do smaku
Gnocchi ugotować według przepisu. Czyli wrzucić do wrzącej wody i gotować aż wypłyną. Wtedy wyjąć i odłożyć na bok. Orzechy drobno posiekać.
Na patelnię wlać mleko, podgrzać, dodać pokruszony ser gorgonzola, mieszać aż się rozpuści, dodać masło i parmezan. Mieszać, aż ser się całkowicie rozpuści, wsypać orzechy, ponownie wymieszać. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą (jeśli jest taka potrzeba). Do sosu dodać ugotowane gnocchi, wymieszać i całość chwilę podgrzewać razem, aż sos lekko zgęstnieje. Podawać od razu, zanim kluski wchłoną sos.
Wspaniały przepis! Tak przyrządzonych gnocchi jeszcze nie jadłam, a na jesienne dni to bardzo przutulne danie :) Zapisuję do wypróbowania i serdecznie zapraszam do przyłącznia się wraz z przepisem do orzechowej aakcji na durszlak.pl :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo. Tak to idealne danie na jesienne dni. Pozdrawiam.
UsuńZrobię jak nic. Ślinka mi cieknie ☺️
OdpowiedzUsuńSuper, ciesze się. Polecam, bo danie jest naprawdę dobre.
Usuń