Krem z cukinii z orzeszkami piniowymi
Jesień to najlepsza pora na zupy kremy, gęste, treściwe, mocno warzywne i szybkie. Taka szybka w przygotowaniu zupa z cukinii z orzeszkami i groszkiem ptysiowym zachwyci wyjątkowym smakiem. A że jej przygotowanie nie zajmie Wam dużo czasu i nie będzie wiele kosztować na pewno zagości w jesiennym menu.
Krem z cukinii z orzeszkami piniowymi
- 2 cukinie
- 1 cebula
- 3 ziemniaki
- 500-750 ml wywaru warzywnego
- 100 ml śmietany 18 %
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- ząbek czosnku
- 30 g orzeszków piniowych
- sól
- pieprz świeżo mielony
- sok z cytryny do smaku
- szczypta tymianku
- natka pietruszki
- groszek ptysiowy
Cukinię umyć i wraz ze skórką pokroić w kostkę. Obrane ziemniaki także pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek drobno posiekać. Rozgrzać olej na dnie garnka, w którym będziemy gotować zupę. Dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać ziemniaki, wymieszać. po chwili dorzucić cukinię. Smażyć chwilę od czasu do czasu mieszając. Dodać tymianek, posiekaną natkę pietruszki, wlać bulion/wywar. Gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości warzyw przez około 15-2o minut. Przyprawić zupę pieprzem i solą. Następnie całość zmiksować. Dodać śmietanę i jeszcze raz wszystko dokładnie zmiksować na gładki krem. W razie potrzeby doprawić do smaku sokiem z cytryny.
Osobno na suchej patelni uprażyć orzeszki pini. Zupę wlać na talerze, posypać orzeszkami piniowymi i groszkiem ptysiowym. (Orzeszki są ciężkie więc mogą wam wpaść do środka zupy). Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz