Makaron z pesto z awokado, suszonymi pomidorami i orzeszkami piniowymi
Po długiej przerwie wracam i to z fajnym mam nadzieję przepisem. Ten makaron skradł ostatnio moje serce. Jest pyszny i prosty w wykonaniu. Uwielbiam awokado, do tego chrupiące orzeszki i słone pomidory dają fajne połączenie. Dla każdego kto lubi włoską, prostą i szybką kuchnię to będzie strzał w dziesiątkę i inna alternatywa od makaronu z pesto czy z mięsem.
Makaron z pesto z awokado, suszonymi pomidorami i orzeszkami piniowymi
- 500 g makaronu linguine
- 2 awokado
- 80 g suszonych pomidorów
- 40 g orzeszków piniowych
- 20 g świeżej bazylii
- 1 ząbek czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczka curry
- 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- sól morska do smaku
- świeżo zmielony czarny pieprz
Uprażyć orzeszki piniowe na suchej patelni aż nabiorą złotego koloru. Po uprażeniu odstawić na bok.
Do przygotowania pesto przekroić awokado na pół, usunąć pestki, wydrążyć miąższ i przełożyć go do naczynia, w którym będziemy miksować. Umyć bazylię. Ząbek czosnku obrać i grubo posiekać. Dodać do awokado. Wsypać curry. Wszystko zmiksować na puree, dolewając oliwę z oliwek. Doprawić do smaku sokiem z połowy cytryny, solą i pieprzem.
Zagotować osoloną wodę. Makaron ugotować al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsączyć makaron.
Suszone pomidory pokroić na kawałeczki. 2/3 z nich połączyć z pesto. Makaron wymieszać w misce z pesto. Porcje wyłożyć na talerze, posypać orzeszkami piniowymi i pozostałą częścią suszonych pomidorów.
Dziekuje za przepis. Wczoraj zrobiłam na kolacje, makaron jest przepyszny. Pozdrawiam Inga. Będę częściej wpadać po przepisy.
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się ciesze. Pozdrawiam.
Usuń