Spaghetti z grzybami w śmietanie
Pogoda dopisuje, grzyby w lesie także, więc bez problemu można jeszcze sobie ich nazbierać lub kupić na targu. U mnie na talerzu grzyby nazbierane przez męża w pobliskim lesie, trochę podgrzybków, kilka borowików i parę kozaków. Nie było tego dużo, dlatego postanowiłam zrobić szybki i prosty makaron - spaghetti z sosem śmietanowym i grzybami. Pyszny, jesienny obiad. Polecam.
Spaghetti z grzybami w śmietanie
- 300 g grzybów leśnych (podgrzybki, borowiki, kozaki)
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- ok 200 g makaronu spaghetti
- 200 ml śmietany 18%
- 100 ml słodkiej śmietany 30%
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz świeżo mielony
- natka pietruszki
Makaron ugotować al dente. Odcedzić, odstawić na bok na czas przygotowania sosu.
Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Cebule pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Następnie dodać grzyby. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć ok 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając. Wlać obie śmietany, wymieszać by powstał aksamitny sos. Dodać makaron, całość wymieszać. Posypać posiekaną natką pietruszki.
Dziękuję za ten przepis.
OdpowiedzUsuńooo dziękuje :)
Usuń