Zwijany chleb z suszonymi pomidorami i serem

Dzisiaj jest Światowy Dzień Chleba a chlebem trzeba się dzielić. Dlatego ja dzielę się dzisiaj z wami przepisem na chleb wytrawny, nadziewany serem i pomidorami. Chleb jest prosty, bo na drożdżach, łatwy, szybki, idealny na kolację czy imprezę ze znajomymi. Tak naprawdę to co do niego dodacie to już wasza inwencja i wasze smaki. Ważne by były to smaki wyraziste, by chleb był aromatyczny. Polecam. Chlebek ten dołączam do Akcji World Bread Day 2019. I zachęcam wszystkich do wspólnego pieczenia.  



Zwijany chleb z suszonymi pomidorami i serem

ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej typ 550 lub 650 
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli
  • 1 duże jajo
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1/3 szklanki letniej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
nadzienie:
  • mała cebula fioletowa
  • 1 kulka mozzarelli
  • ok 60-70 g sera gorgonzola
  • 1/2 szklanki suszonych pomidorów 
  • kilka listków posiekanej świeżej bazylii
  • ser twardy typu bursztyn lub parmezan


Wszystkie składniki włożyć do miski, następnie wymieszać i ugniatać - ręcznie lub za pomocą miksera aby uzyskać gładkie, bardzo miękkie ciasto. Uformować kulę, miskę delikatnie wysmarować oliwą, włożyć ciasto, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. 

Przygotować składniki nadzienia. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki, cebulę w piórka. Mozzarellę i gorgonzolę pokroić w kostkę. Bazylię posiekać. 

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany lekko mąką. Zostawić jeszcze na 10 minut. Następnie rozpłaszczyć i rozwałkować na prostokąt.


Na cieście ułożyć składniki nadzienia. 


Ciasto z nadzieniem zwinąć wzdłuż szerszego boku w rulon. Dokładnie skleić w miejscu łączenia. Przełożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Naciąć ciasto wzdłuż, zostawiając u góry kawałek nierozcięty. 


Chodzi o to żeby móc je skręcić jak warkocz i żeby się ciasto nie rozpadło. Następnie końce przełożyć tak by utworzyć cyfrę 8. Połączyć dwa końce, ściskając końce ze sobą. 


Całość posypać startym parmezanem lub innym twardym serem. Przykryć i pozwolić podrosnąć w ciepłym miejscu, przez około 60 minut. 

Piekarnik rozgrzać do 180 st. Blachę z chlebem wstawić do piekarnika i piec przez 35 do 40 minut. Wyjąć chleb z piekarnika i przenieś go na kratkę, aby ostygł. 




World Bread Day, October 16, 2019

4 komentarze:

  1. Twój chleb jest wspaniały, podobnie jak twoje zdjęcia. Dziękujemy za udział w Światowym Dniu Chleba.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo. miło było znowu wziąć udział. pozdrawiam.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger