Biszkopt
Dobry przepis na biszkopt jest wart każdych pieniędzy. Ja wypróbowałam wiele przepisów, ale odkąd znalazłam w necie ten to jestem mu wierna. Wychodzi idealnie, jeszcze ani razu mi nie opadł, za to pięknie daje się kroić na 2-3 placki. A przecież oto nam chodzi, gdy chcemy zrobić pyszny, urodzinowy tort.
Biszkopt
- 5 jajek
- szczypta soli
- 130 g cukru
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier, a następnie delikatnie ubijając dodać żółtka. Obie mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta mieszając drewnianą łyżką.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ale tylko dno, boków formy niczym nie smarujemy. Wlać ciasto i włożyć do piekarnika nagrzanego do 160ºC (dolna i górna grzałka) na około 35-40 minut (do suchego patyczka).
Wyjąć i z wysokości ok 60 cm spuścić blaszkę na podłogę, dzięki temu biszkopt nie opadnie, bo powietrze uwięzione na dole wydostanie się do góry ciasta. Biszkopt odstawić do ostygnięcia. Chłodny wyjąć z foremki i pokroić na blaty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz