Cevapcici
Kto był chociaż raz na wakacjach w Chorwacji to zna to danie doskonale. Cevapcici. Danie mięsne pochodzenia bałkańskiego, sporządzane w wielu lokalnych odmianach. W Albanii występuje pod nazwą qofte, w Bośni jako Ćevapi, a w Rumunii jako mititei lub mici. Najczęściej grillowane, podane z ajvarem, sosem czosnkowym i frytkami. Tradycyjnie powinno być przygotowane z mięsa wołowego i jagnięcego, ale ja z braku tego drugiego dodałam mielonej łopatki wieprzowej. I zrobiłam na patelni, bo pora grilla już się zakończyła. Taki obiad to wspomnienie gorącego bałkańskiego lata.
Cevapcici
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 300 g mielonej łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki ajwaru
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- tymianek wg smaku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól
- pieprz świeżo mielony
- natka pietruszki
- olej do smażenia
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte
- natka pietruszki
- pieprz
Cebulę bardzo drobno posiekać. W misce połączyć: mięso mielone wołowe i wieprzowe, posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, ajwar, musztardę, tymianek, zioła, sól, pieprz, posiekaną drobno pietruszkę, paprykę słodką i ostrą. Całość wymieszać dokładnie. Przykryć miskę folią spożywczą i odłożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Następnego dnia z mięsa formować podłużne kotlety w kształcie cygar. Przez środek wzdłuż przebić patyczek do szaszłyka. Jeśli używamy drewnianych patyczków i będziemy piec na grillu to należy wcześniej namoczyć je przez 20 minut w wodzie. Jeśli będziemy smażyć na patelni to nie jest to konieczne.
Rozgrzać grilla lub patelnię, lekko posmarować ją olejem i usmażyć mięso na brązowo obracając z każdej strony. Można także upiec w piekarniku na blaszce w 180 st przez 30 minut. Ja właśnie tak zrobiłam i upiekłam w piekarniku.
Rozgrzać grilla lub patelnię, lekko posmarować ją olejem i usmażyć mięso na brązowo obracając z każdej strony. Można także upiec w piekarniku na blaszce w 180 st przez 30 minut. Ja właśnie tak zrobiłam i upiekłam w piekarniku.
Zrobić sos. Wymieszać jogurt z przyciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanymi ziołami, doprawić do smaku pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny. Sos ma być mocno czosnkowy. Gotowe mięso podajemy z sosem czosnkowym, ajwarem, pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz