Domowy kebab z kurczaka z piekarnika
Domowy kebab na patyku jak z kebabowni? Tak to możliwe. W dodatku zdrowy, bo bez sztucznych, gotowych mieszanek przyprawowych czy dań z torebki. Posiłek w domu własnoręcznie wykonany od A do Z jest równie szybki, łatwy i o wiele smaczniejszy. Takim obiadem zaskoczycie swoich domowników.
Kompozycję mieszanki do przyprawienia mięsa stwórzcie sami w zależności od tego jakie przyprawy lubicie. Jogurt lub maślanka dodatkowo nadaje smak mięsu i powoduje że jest soczyste i kruche. Zamiast piersi z kurczaka możecie wykorzystać mięso z udek kurczaka. Będzie równie pyszne i soczyste. Polecam.
Domowy kebab z kurczaka z piekarnika
- ok 1 kg piersi z kurczaka lub piersi połączone z mięsem z udek z kurczaka
- 180 ml jogurtu naturalnego gęstego lub maślanki
- cebula
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka tymianku
- ½ łyżeczki soli
- patyczki do szaszłyków
- jogurt naturalny gęsty (180 g)
- 1-2 ząbki czosnku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Mięso pokroić w cienkie kotlety. Każdy z nich delikatnie rozbić tłuczkiem, by zwiększył powierzchnię (ale uważać, by nie podziurawić mięsa).
Do miski wsypać przyprawy, wlać jogurt lub maślankę, wymieszać. Do marynaty włożyć mięso, dokładnie obtoczyć, by każdy kawałek był nią dokładnie pokryty. Odstawić pod przykryciem do lodówki na minimum 30 minut., a najlepiej na kilka godzin.
Dużą cebulę obrać i przekroić w poprzek na pół. Jedną połówkę układamy na dnie naczynia, w którym będziemy piec kebab. Wbijamy w nią patyczki do szaszłyków od 2 do 4 szt., tworząc „stelaż”.
Na patyczki wbijać mięso w marynacie, dociskając do siebie kolejne plastry, by powstała z nich wysoka wieża. Na samą górę wbić drugą połówkę cebuli i docisnąć do całości.
Tę górną cebulę można przykryć kawałkiem folii aluminiowej tak, aby się nie spaliła w trakcie pieczenia.
Po upieczeniu wyjąć kebab z piekarnika i zostawić na kilka minut, by mięso odpoczęło, dzięki czemu mięso będzie bardziej soczyste.
Sos: jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Schłodzić w lodówce, aby smaki się przegryzły.
Gotowe mięso pokroić ostrym nożem na paseczki, podać z sosem czosnkowym, w bułce lub tortilli z warzywami lub z frytkami.
Już dostałam zamówienie jak moim pokazałam ☺️
OdpowiedzUsuńhaha, ja miałam to samo :)
Usuń