Krem z dyni piżmowej z curry
Idealna zupa na jesienne obiady to rozgrzewający krem z dyni. Taką zupę po pierwsze robi się szybko, po drugie nie trzeba wielu składników, a po trzecie rozgrzewa i syci. Tylko tyle i aż tyle. Bardzo często robię zupy z dyni i za każdym razem staram się by były inne, by receptura się nie powtarzała. Tym razem do zupy dodałam pastę żółte curry dzięki czemu miała niepowtarzalny, orientalny, pikantny smak. Polecam.
Krem z dyni piżmowej z curry
- 1 dynia piżmowa ok 1 kg
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka żółtego curry
- 1 łyżeczka mieszanki indyjskiego curry
- 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki
- ½ łyżeczki kurkumy
- sól
- papryka chilli suszona w młynku wg uznania
- 500 do 750 ml bulionu
- 1 puszka mleczka kokosowego
- dyni dyni
- sól
- pieprz do smaku
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Dynie obrać ze skóry, usunąć pestki i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło dodać cebulę i czosnek, podsmażyć. Dodać dynię, żółte curry, smażyć 4-5 minut, mieszając. Całość zalać bulionem. Gotować pod przykryciem ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Wlać mleczko kokosowe. Następnie zupę zmiksować. Dodać do smaku curry, chilli, paprykę, kurkumę i pieprz, wymieszać. Zupę ponownie postawić na piecyku i gotować na małym ogniu jeszcze 5 minut. Ewentualnie doprawić do smaku. Zupę wlać na talerze, posypać pestkami dyni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz