Moskole z kiełbasą zapiekane pod oscypkiem
Kiełbasa najlepiej smakuje w polskich daniach, z polskimi dodatkami, dlatego kiełbasę z kurczaka Morliny połączyłam z góralskimi plackami i oscypkiem. Ale żeby nie było tak prosto i polsko to smak wzbogaciłam o dodatek musztardy francuskiej, która fajnie podkręciła smak dania. Wyszedł pyszny, syty obiad i rodzina zadowolona. Bo czasami prostota jest najlepsza.
Moskole z kiełbasą zapiekane pod oscypkiem
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- 200 g sera oscypek
- sól
- pieprz do smaku
- kiełbasa z kurczaka Morliny
- 2 cebule
- łyżka musztardy francuskiej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić i wystudzić. Przecisnąć przez praskę do ziemniaków, dodać jajko, mąkę, sól i pierz. Połowę oscypka zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dodać do ziemniaków. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, wyrobić na jednolitą masę. Uformować kule. Ciasto podzielić na niewielkie porcje i uformować placuszki. Moskole powinny być grube na ok. 1,5 cm i mieć owalny kształt. Rozgrzać patelnię bez żadnego tłuszczu, upiec placki na złoty kolor. Resztę oscypka pokroić na plasterki.
Kiełbasę pokroić w grube plasterki, a cebulę w piórka. Na drugiej patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać kiełbasę, podsmażyć. Pod koniec smażenia dodać musztardę francuską, całość wymieszać. Na talerzu położyć moskole, na każdym po porcji kiełbasy z cebulą, przykryć plasterkami oscypka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 225 st. na opcji grill zapiekać aż oscypek zmięknie i się przyrumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz