Pizza z salami i kaparami
Dzisiaj nic wyszukanego, raczek prosto i bez zaskoczenia czyli najbardziej lubiana potrawa na świecie czyli pizza. U mnie z dodatkami takimi jak salami, kapary, oliwki, czyli bardzo śródziemnomorska. Na cienkim spodzie. Pieczona na kamieniu, dzięki czemu jest chrupka od spodu i szybko dochodzi w piecu. Pyszna.
Pizza z salami i kaparami
ciasto:
- 10 g drożdży świeżych
- 120 ml ciepłej wody
- szczypta cukru
- 200 g mąki typ 00 (jak nie macie to typ 450)
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- dodatkowo mąka do podsypania
- salami
- pomidorki koktajlowe
- kapary
- oliwki czarne
- ser mozzarella
- oregano
- oliwa z oliwek
- sos pomidorowy
- bazylia
Drożdże wsypać do miseczki, dodać szczyptę cukru, wlać ciepłą wody, wymieszać i odstawić na chwilę aż zaczną pracować, ok 5 minut. Do miski wsypać mąkę, łyżkę oregano i sól. Dodać oliwę. Dodawać rozpuszczone drożdże z wodę. Wymieszać. Przełożyć na blat i ugniatać rękami, czyli złożyć na pół nacisnąć powierzchnią dłoni, znowu złożyć na pół i nacisnąć i tak ok 50 razy. Chodzi o to, że w robocie włókna glutenu się rozpadną, jeśli ciasto za mocno się rozgrzeje i wtedy nie wyrośnie. Ugniatanie ręką temu zapobiegnie, dlatego lepiej robić to rękoma. Gotowe ułożyć na omączonym blacie, przykryć miską w której się wyrastało i odstawić aż podwoi swoją objętość w temperaturze pokojowej najlepiej 24 C. (ok 30-60 min).
Uformować okrąg lub owal. Najlepiej ułożyć na blaszce do pieczenia pizzy albo papierze do pieczenia wysmarowanym olejem.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na oprószoną lekko mąką stolnicę. Ciasto rozciągnąć na pizze.
Jeśli używamy kamienia do pieczenia to włożyć go do piekarnika i nagrzać do 230 C. Jeśli pieczemy tradycyjnie to nastawić piekarnik na 180-190 C.
Wierzch ciasta posmarować oliwą, na to rozprowadzić sos pomidorowy, posypać startym serem mozzarella i poukładać swoje ulubione dodatki. U mnie tym razem były to połówki pomidorków koktajlowych, plasterki salami, połówki kaparów, pokrojone oliwki. Wszystko jeszcze raz posypać serem startym mozzarella i oregano. Pizze przełożyć na kamień w piekarniku i piec ok 10 min.
Gotową pizzę wyjąć, zdjąć z blaszki lub papieru, ułożyć na talerzu, posypać listkami bazylii i pokroić. Można jeszcze posypać wiórkami twardego sera np parmezanu.
Super pomysł na smaczną pizzę. Domowa najlepsza
OdpowiedzUsuńWidzę tam jeszcze pieczarki i normalnie pizza pierwsza klasa.
OdpowiedzUsuń