Serowo-jabłkowe usteczka
Nie ma chyba łatwiejszych jesiennych ciastek to usteczka. Potrzebnych jest dosłownie 5 składników, by zrobić wyjątkowe, pyszne i szybkie ciasteczka zarówno dla dzieci, niespodziewanych gości czy po prostu jesienną chandrę. W przygotowanie ciastek możecie zaangażować dzieci, będzie to dla nich świetna zabawa. A usteczka są pyszne, mówię Wam i znikają ekspresowo.
Serowo-jabłkowe usteczka
- 250 g mąki pszennej
- 200 g miękkiego masła
- 250 g sera białego mielonego (twaróg)
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 szt. jabłek
- cukier puder
Do miski włożyć zmielony biały ser, przesianą mąkę, miękkie masło pokrojone na kawałki, cukier puder. Rękoma (lub za pomocą miksera) zagnieść miękkie ciasto, uformować kulę i włożyć w misce na pół godziny do lodówki, żeby się później lepiej wałkowało, inaczej będzie się mocno kleić do rąk i do blatu.
W międzyczasie jabłka obrać, pokroić na ósemki wycinając gniazda nasienne.
Następnie każdą część rozwałkować na cienki placek o grubości ok 3 mm podsypując cały czas mąką, żeby się nic nie kleiło. Za pomocą szklanki z ciasta (lub innego okrągłego naczynia) wycinać kółka.
Na brzegu każdego koła położyć część jabłka grubszym brzegiem na zewnątrz. Kółko ciasta złożyć na pół i przykryć jabłko. Zlepić na brzegach.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Po wyjęciu z piekarnika ułożyć na talerzu posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz