Dyniowy piernik z nutą pomarańczy
W zeszłym roku zrobiłam bardzo dobrą, oszukaną wersję piernika z dynią. W tym roku postanowiłam zrobić ciasto ponownie, ale lekko zmodyfikowane. Dodałam kurkumy, pomarańczy dzięki czemu ciasto zyskało bogatszy smak i zdecydowanie lepszy, intensywniejszy kolor. Polecam je przygotować, bo jest proste i robi się go bardzo szybko, a do tego smakuje wyśmienicie.
Dyniowy piernik z nutą pomarańczy
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanka cukru
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/4 szklanki suszonej żurawiny
- 1/4 szklanki rodzynek
- 1 szklanka startej dyni
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki przyprawy do pierników
- 1 cukier z wanilią
- skórka starta z pomarańczy
- 3 jajka
- 2/3 szklanki oleju
- cukier puder
Formę keksówkę posmarować masłem i posypać bułką tartą. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Dynię obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach. Orzechy posiekać.
W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy, sodę (proszek), przyprawę do piernika, skórkę z pomarańczy, kurkumę, rodzynki, żurawinę i orzechy. W drugiej misce wymieszać jajka, dynię i olej. Mokre składniki dodać suchych i połączyć zawartość obu misek. Wymieszać.
W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy, sodę (proszek), przyprawę do piernika, skórkę z pomarańczy, kurkumę, rodzynki, żurawinę i orzechy. W drugiej misce wymieszać jajka, dynię i olej. Mokre składniki dodać suchych i połączyć zawartość obu misek. Wymieszać.
Ciasto przełożyć ciasto do formy, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około godzinę. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Jeśli wierzch za szybko by się rumienił przykryć folią aluminiową. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia. Chłodne wyjąć z blaszki, posypać cukrem pudrem i pokroić na plastry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz