Dyniowy piernik z nutą pomarańczy

W zeszłym roku zrobiłam bardzo dobrą, oszukaną wersję piernika z dynią. W tym roku postanowiłam zrobić ciasto ponownie, ale lekko zmodyfikowane. Dodałam kurkumy, pomarańczy dzięki czemu ciasto zyskało bogatszy smak i zdecydowanie lepszy, intensywniejszy kolor. Polecam je przygotować, bo jest proste i robi się go bardzo szybko, a do tego smakuje wyśmienicie. 

dynia, ciasto, piernik, bakalie, swieta, boze narodzenie, keks, bernika, kulinarny pamietnik

Dyniowy piernik z nutą pomarańczy
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 1 szklanka startej dyni
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1 cukier z wanilią
  • skórka starta z pomarańczy
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki oleju
  • cukier puder



Formę keksówkę posmarować masłem i posypać bułką tartą. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.  Dynię obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach. Orzechy posiekać. 
W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy, sodę (proszek), przyprawę do piernika, skórkę z pomarańczy, kurkumę, rodzynki, żurawinę i orzechy. W drugiej misce wymieszać jajka, dynię i olej. Mokre składniki dodać suchych i połączyć zawartość obu misek. Wymieszać.  
Ciasto przełożyć ciasto do formy, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około godzinę. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Jeśli wierzch za szybko by się rumienił przykryć folią aluminiową. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia. Chłodne wyjąć z blaszki, posypać cukrem pudrem i pokroić na plastry.

dynia, ciasto, piernik, bakalie, swieta, boze narodzenie, keks, bernika, kulinarny pamietnik

dynia, ciasto, piernik, bakalie, swieta, boze narodzenie, keks, bernika, kulinarny pamietnik

dynia, ciasto, piernik, bakalie, swieta, boze narodzenie, keks, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger