Krewetki z kiełbasą w pikantnym pomidorowym sosie z warzywami
Dania jednogarnkowe są proste, szybkie i mają jeden podstawowy plus, nie brudzi się przy nim dużo naczyń bo zazwyczaj jest to tylko jeden garnek, jak w przypadku tego dania. Prosto, szybko, pysznie i czysto. W aromatycznym pomidorowym sosie połączyłam krewetki i kiełbasę Morliny, dodałam do tego kilka przypraw, ryż i powstał idealny jednogarnkowy obiad dla wielbicieli owoców morza. Polecam.
Krewetki z kiełbasą w pikantnym pomidorowym sosie z warzywami
- 250 g krewetek tygrysich (mogą być mrożone)
- 1 laska kiełbasy z kurczaka Morliny
- 500 ml bulionu z kurczaka lub warzyw
- 1 duża cebula lub 2 małe
- 2 ząbki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 250 ml passaty pomidorowej
- olej do smażenia
- ryż
- zielona cebulka dymka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- ½ łyżeczki kuminu
- ½ łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (mniej jeśli ktoś nie lubi pikantnego)
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 2 liście laurowe
- opcjonalnie tabasco do smaku dla dodania pikantności
Cebule pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać. Łodygi selera obrać z nitek, pokroić na kawałki, paprykę pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić na plasterki.
W głębokim garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, podsmażyć, dodać czosnek, kiełbasę, seler i paprykę. Smażyć 5 minut mieszając. Wlać bulion, dodać puszkę pomidorów, wszystkie przyprawy, przykryć i gotować 15 minut. Krewetki obrać z pancerzyków, można zostawić same ogonki, oczyścić wyciągając jelita. Do garnka wlać passatę, dodać krewetki, całość gotować jeszcze 5 minut. Gotowe danie opcjonalnie doprawić bardziej pikantnie np sosem tabasco jeśli lubicie. U mnie jest lekko pikantne.
W trakcie gdy potrawa się gotuje przygotować ryż.
Do miski włożyć porcje ryżu, wlać sos i posypać zieleniną np zieloną cebulką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz