Pierniki świąteczne
Domowe pierniczki to już stały element naszych świątecznych wypieków i nie wyobrażamy sobie, żeby ich wspólnie nie robić. Od lat korzystam z ulubionego przepisu, który znalazłam kilka lat temu w internecie. Są łatwe do przygotowania, a rosnąc w trakcie pieczenia zachowują swój kształt. W dodatku są długo świeże i nie wymagają specjalnego przechowywania. Zazwyczaj niestety znikają już przed świętami. Fajnie nadają się jako jadalne prezenty, jako paczuszki ozdobnie zapakowane w folię.
Pierniki świąteczne
ciasto:
- 800 g mąki
- 280 g cukru pudru
- 120 g masła
- 110 g miodu
- 4 jajka
- 3 łyżeczki sody
- 4 łyżeczki przyprawy do pierników
- 1 białko
- 120-140 g przesianego cukru pudru
- sok z cytryny (kilka kropel)
- gorzka czekolada
- śmietana kremówka
- ozdoby cukiernicze
Miód i masło roztopić w garnuszku. W misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i przyprawy, dodać ciepły miód z masłem i wymieszać wszystko razem. Następnie wlać roztrzepane jajka i zagnieść ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na dwa dni, ale ja nie czekałam tak długo, jedną porcję zrobiłam po 2 h, drugą po 24 h.
Ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną mąką, rozwałkować cieniutko, maksymalnie na ok. 5 mm, bo urosną w piekarniku. Wykrawać kształty za pomocą foremek. Ułożyć pierniczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Temperatura pieczenia 160-170 st. C., piec do zrumienienia. Gotowe wyjąć, odstawić do ostudzenia, udekorować lukrem lub roztopioną czekoladą.
Lukier: wymieszać białko stopniowo dosypując cukier, gdyby był za gęsty dodać soku z cytryny, a jak zbyt rzadki dosypać jeszcze cukru i ponownie wymieszać. Do wyciskania lukru używałam rękawa cukierniczego z najmniejszym otworem oraz patyczków do szaszłyków. Czekolada została rozpuszczona w garnku na parze z dodatkiem śmietany, nałożona na pierniczki wraz z dodatkami jak perełki.
Gotowe są pyszne od razu po przygotowaniu, ale można tez włożyć do pudełka razem z kawałkiem jabłka.
Ten przepis to chyba na ciasto na pierniki czeskie. Tez często z niego korzystam. Barbara
OdpowiedzUsuńO dokładnie, to ten przepis. Bardzo go lubię. Pozdrawiam.
UsuńŚwietny przepis i doskonały pomysł na prezent dla najbliższych. Własnoręcznie zrobione podarunki są zawsze dużo fajniejsze, a jeśli jeszcze da się je zjeść to naszym zdaniem nie można przygotować lepszej niespodzianki! ;)
OdpowiedzUsuń