Wiejska patelnia
Proste, pyszne, polskie jedzenie, czyli ziemniaki, cebula, czasami kiełbasa, wszystko z patelni, a do tego kwaśne mleko… kto z nas tego nie lubi. Ja uwielbiam, to wspomnienie dzieciństwa. Dlatego, gdy takie wspomnienia nas nachodzą warto je odtworzyć w naszej kuchni i próbować cofnąć czas. I tak było z tym daniem, ot patelnia, kilka warzyw i dodatków, bo oczywiście proste danie nigdy nie może być u mnie zbyt proste i staram się je udoskonalić, urozmaicić. I tak było tym razem, bo całość zalałam masą jajeczną i wzbogaciłam mieszanką serów. Wyszedł prosty, pyszny obiad, który zgromadził rodzinę przy jednej patelni.
Wiejska patelnia
- 750 g ziemniaków
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- kiełbasa np z piersi kurczaka Morliny
- 200 g pieczarek
- 3 jajka
- cebulka dymka (zielona część) lub szczypior
- 150 g serka wiejskiego
- sól
- pieprz świeżo mielony
- papryka czerwona słodka
- parmezan lub inny twardy ser np polski bursztyn lub dziugas
- oliwa smakowa np czosnkowa lub olej rzepakowy
Piekarnik nagrzać 200 st. Grzałka góra - dół.
Ziemniaki dokładnie wyszorować, osuszyć, pokroić na ósemki. Cebulę w kostkę, czosnek drobno posiekać. Formę do zapiekania lub żeliwną patelnię posmarować oliwą, włożyć ziemniaki, cebulę i czosnek, skropić oliwą, posypać papryką, solą i pieprzem, wymieszać. Całość włożyć do piekarnika i piec 40 minut. Kiełbasę i pieczarki pokroić na plasterki. Naczynie wyjąć z piekarnika, dodać kiełbasę i grzyby, doprawić solą, papryką i pieprzem, wymieszać i ponownie włożyć do piekarnika. Piec 20 minut.
Do miseczki wbić jajka, wymieszać, dodać wiejski serek, posiekany szczypior lub cebulkę dymkę, odrobinę soli, pieprzu i całość dokładnie wymieszać. Ponownie wyjąć naczynie z piekarnika, masę jajeczną wlać na wierzch na warzywa z kiełbasą. Część sera pokroić na kawałki, część zetrzeć. Kawałki ułożyć na daniu, startym posypać wierzch.
Wstawić do piekarnika i piec jeszcze na 10 minut. Gotowe danie wyjąć, posypać posiekaną zieleniną i podawać gorące.
Wstawić do piekarnika i piec jeszcze na 10 minut. Gotowe danie wyjąć, posypać posiekaną zieleniną i podawać gorące.
Uwielbiam takie proste, swojskie jedzenie.
OdpowiedzUsuńTak takie proste dania są najlepsze, bo kuchnia naszych babć była prosta i pyszna. Pozdrawiam.
UsuńSuper przepis :D aż nabrałam chęci żeby coś upichcić ^^ tym bardziej, że niedawno dostałam patelnie mineralne w kilku kolorach, które aż proszą o użycie :)
OdpowiedzUsuńPolecam, wyjdzie pyszny obiad.
Usuń