Zapiekane naleśniki z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym

Naleśniki to pyszny, prosty i szybki obiad. Wydawałoby się prawda? No prawie, jeśli zrobicie taką wersję jak u mnie z kurczakiem, szpinakiem, w sosie śmietanowym. Obiecuję, że nadal będzie pysznie, niekoniecznie tak prosto i troszkę dłużej niż zazwyczaj, ale trud się opłaci, bo obiad będzie pierwsza klasa. Polecam.  


nalesniki, kurczak, obiad, szpinak, zapiekanka, piers z kurczaka, bernika, kulinarny pamietnik

Zapiekane naleśniki z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym

ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2/3 szklanki zimnego mleka
  • 2/3 szklanki zimnej wody
  • 3 duże jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 łyżki stopionego masła + masło do smarowania patelni
nadzienie:
  • 2 piersi z kurczaka
  • cebula
  • cebula dymka
  • świeży szpinak
  • 330 lub 400 g (kubek) śmietany 18% do zup i sosów 
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • ser żółty np gouda
  • mozzarella
  • olej


Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i zmiksować na gładką masę albo dokładnie wymieszać trzepaczką. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Rozgrzać patelnię najlepiej taką nieprzywierającą. Przed każdym naleśnikiem delikatnie natłuścić masłem. Porcje ciasta wlewać na patelnię i smażyć naleśniki z obu stron do lekkiego zrumienienia.

Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałeczki, cebule i czosnek w drobną kostkę. Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Mozzarellę pokroić na plastry.
Rozgrzać olej na patelni, usmażyć kurczak, dodając do smaku sól i pieprz. Cebule, szpinak i czosnek dodać do kurczaka i smażyć kilka minut. Następnie wlać śmietanę, zmniejszyć ogień, wymieszać i gotować kilka minut aż wszystko się połączy. Doprawić do smaku. 
Naczynie żaroodporne delikatnie posmarować tłuszczem. Każdy naleśnik położyć na talerzu, ułożyć na środku porcje nadzienia, posypać serem i szczelnie zawinąć. Włożyć do naczynia żaroodpornego, jeden obok drugiego. Wierzch naleśników posypać startym serem i poukładać pomiędzy plastry mozzarelli, tak by całkowicie  zakryć naleśniki. Naczynie przykryć pokrywką lub np folią aluminiową. 
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st., włożyć naleśniki do piekarnika i piec około 20 minut, aż ser się roztopi i ładnie zapiecze. Posypać posiekaną zieleniną np cebulką dymką. 

nalesniki, kurczak, obiad, szpinak, zapiekanka, piers z kurczaka, bernika, kulinarny pamietnik

4 komentarze:

  1. Uwielbiam naleśniki, ten obiad musiał być pyszny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się, proszę zrobić na pewno się nie zawiedziecie.

      Usuń
  2. Zrobiłam i to był pyszny obiad, bo mi zawsze brakuje pomysłów czym nadziać naleśniki. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger