Bezowy wieniec z piernikowym kremem
Beza pavlova może mieć różne wersje i kształty. Ja tym razem zamiast tradycyjnego kopca zrobiłam wieniec, okrąg wyciskany za pomocą szprycy. Wierzch to krem z mascarpone z piernikami i korzennymi przyprawami. Całości dopełniają świeże owoce. Pyszne, eleganckie ciasto nie tylko na święta ale i karnawał.
Bezowy wieniec z piernikowym kremem
beza:
- 6 białek w temperaturze pokojowej
- 300 g cukru drobnego
- łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka mąki kartoflanej
- 360 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 250 g serka mascarpone
- 100 g pierników
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- dżem truskawkowy
- owoce np jagody, żurawina, wiśnie
- rozmaryn
Rozgrzać piekarnik do 180 st.
Oddzielić białka od żółtek. Białka wlać do misy miksera i na maksymalnych obrotach ubić na sztywno. Pod koniec dodawać po łyżce cukru i ubijać. Do gotowej masy dodać łyżeczkę mąki kartoflanej i łyżeczkę octu winnego. Wymieszać całość delikatnie. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Pianę włożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć kształt wieńca z otworem w środku.
Blachę z ciastem wstawić do pieca nagrzanego do 180 st, po 5 min przykręcić temperaturę na 150 st. Piec 1,5 godziny.
Studzić, a raczej suszyć bezę w uchylonym piekarniku. Wystudzoną bezę odkleić od papieru, przełożyć na paterę.
Do malaksera włożyć pierniki i zblendować na pył.
Do misy wlać śmietankę i na maksymalnym obrotach ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone, rozdrobnione pierniki i przyprawy. Wymieszać. Owoce umyć.
Wierzch bezy posmarować dżemem, wyłożyć krem piernikowy i owoce, udekorować rozmarynem, piernikami. Można jeszcze posypać mieloną kawą.
Studzić, a raczej suszyć bezę w uchylonym piekarniku. Wystudzoną bezę odkleić od papieru, przełożyć na paterę.
Do malaksera włożyć pierniki i zblendować na pył.
Do misy wlać śmietankę i na maksymalnym obrotach ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone, rozdrobnione pierniki i przyprawy. Wymieszać. Owoce umyć.
Wierzch bezy posmarować dżemem, wyłożyć krem piernikowy i owoce, udekorować rozmarynem, piernikami. Można jeszcze posypać mieloną kawą.
Cudny wypiek, często robię pavlova ale takiego pięknego wieńca jeszcze nie.
OdpowiedzUsuńPolecam bawić się z różnymi formami bezy. można przygotować cudne wypieki.
Usuń