Krewetki w chrupiacej panierce

Najlepsze krewetki jakie do tej pory zrobiłam. Pyszne, chrupiące, idealne. Wykorzystałam do niej przepis na panierkę do kurczaków kfc modyfikując delikatnie proporcje. Sama panierka jest uniwersalna, bo można ją wykorzystać oczywiście do nuggetsów z kurczaka czy panierowania ryby. Każda potrawa będzie pyszna i najważniejsze chrupiąca. Polecam. 


krewetki, paneirka, owoce morza, ryba, przekaska, bernika, kfc, kulinarny pamietnik



Krewetki w chrupiącej panierce
  • krewetki tygrysie (opcjonalnie królewskie) świeże lub mrożone
  • maślanka
  • jajko
  • panko (azjatycka bułka tarta)
  • olej do smażenia
  • panierka
panierka:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżki soli
  • 1/3 łyżki tymianku
  • 1/4 łyżki bazylii
  • 1/4 łyżki oregano
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 2 łyżki papryki czerwonej słodkiej
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki chilli lub pieprzu chilli cayenne



W misce wymieszaj mąkę z ziołami i przyprawami. Przełożyć część panierki do  osobnej miski i wsypać porcję panko. Wymieszać. Jeśli zabraknie w trakcie panierowania krewetek to czynność powtórzyć. Dzięki temu resztę panierki, której nie zużyjemy można przesypać do pojemniczka lub słoiczka i wykorzystać później do innych potraw. 
Krewetki jeśli mają pancerzyki to obrać i oczyścić z jelit. Jeśli są mrożone to rozmrozić, umyć i osuszyć. 
Do miski wlać maślankę i wymieszać z jajkiem. Włożyć krewetki i zostawić na 20-30 minut. Wyjąć najlepiej na kratkę, gdzie nadmiar płynu odcieknie.  Zanurzyć krewetki w mące z panko tak, by całkowicie je pokryła. Otrzepać nadmiar panierki.
Rozgrzać olej w garnku. Smażyć krewetki po kilka sztuk naraz ok 2 minut każdą, aż będą miały złocisto-brązowy kolor. W trakcie raz obrócić. Usmażone przenieś na talerz z ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podać z sosem słodko-kwaśnym lub sosem do sajgonek. 

krewetki, paneirka, owoce morza, ryba, przekaska, bernika, kfc, kulinarny pamietnik

4 komentarze:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger