Muffinki bananowe z czekoladą
Te babeczki są tak łatwe do zrobienia, że każdy, nawet dzieci, mogą je przygotować. Nie ma żadnych wymyślnych składników i zazwyczaj wszystko, czego potrzebujesz, jest już w kuchni. Ciasto przygotowuje się w 10 minut.I nie ważne czy jesteś królową wypieków czy początkującym kuchcikiem zrobisz je bez problemu w mgnieniu oka. Polecam.
Muffinki bananowe z czekoladą
- 70 g masła stopionego
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 dojrzałe średnie banany (puree 1 i 1/4 szklanki)
- 1 duże jajo
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- gorzka czekolada
Rozgrzać piekarnik do 180°. Do formy na muffinki włożyć papilotki (12 szt). Banany rozgnieść widelcem na puree. Czekoladę posiekać.
W misce połączyć mąkę, brązowy cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce wymieszać masło, puree bananowe, jajko, wanilię. Suche składniki dodać do mokrych, wymieszać najlepiej widelcem. Nie musi być dokładnie. Dodać posiekaną czekoladę i jeszcze raz wszystko wymieszać.
Wypełnić foremki do 2/3 wysokości i piec przez 20-25 minut lub do momentu, aż wykałaczka wychodzi z nich czysta. Odstawić do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz