Domowy sos barbecue

Domowy sos barbecue nie tylko przyda nam się latem do grilla. Polecam przygotować go również zimą i używać do mięs np do pieczonych żeberek czy kurczaka. Jest prosty w przygotowaniu, a jego podstawą jest cydr. Dzięki niemu ma idealnie słodko-kwaśny smak. 

barbecue, sos, grill, obiad, cydr, mieso, bernika, kulinarny pamietnik

Domowy sos barbecue
  • 1/2 szklanki keczupu
  • 1/3 szklanki cydru
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1/2 łyżeczki soli



Wszystkie składniki sosu umieścić w rondelku, wymieszać. Ustawić na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia. Po zagotowaniu sos powinien nam lekko pyrkać. Całość gotować na małym ogniu przez 15 minut, co jakiś czas mieszając.
Domowy sos barbecue przelać do słoika i przechowywać w lodówce. 


barbecue, sos, grill, obiad, cydr, mieso, bernika, kulinarny pamietnik

3 komentarze:

  1. super wpis, chętnie wykorzystam przepis <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam. Pyszny ten domowy sos! A żeberka z nim wyszły boskie:) Będziemy to powtarzać;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger