Zielone kaszotto
Obiad w 15 minut, czyli ekspresowe danie przygotowane od podstaw a nie z gotowców, zdrowe i pyszne. potrzebne są zielone warzywa łatwo dostępne w sezonie zimowym, mogą być z mrożonek oraz kasza. Dla osób lubiących mięso danie można wzbogacić o mięsny dodatek np kiełbasę.
Właściwie takie danie można przygotować z dowolnych warzyw jakie macie, a smak nadacie dzięki użytym przyprawom. Zawsze będzie syto, zdrowo i pysznie.
Zielone kaszotto
- 150 g kaszy kuskus (kuskus perłowy)
- 1 czerwona cebula
- 1 cukinia
- garść groszku mrożonego
- 50 g liści szpinaku
- kalafior romanesco
- olej rzepakowy
- sól do smaku
- pieprz świeżo mielony
- ząbek czosnku
- łyżeczka ziół prowansalskich
- ziarna słonecznika
- ser parmezan
- suszona surowa kiełbasa
- mielone płatki chilli
- oliwa smakowa
Cebule pokroić w drobną kostkę, kalafior podzielić na różyczki, cukinię pokroić w kostkę, czosnek posiekać drobniutko.
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kalafior wrzucić do osolonego wrzątku na 3 minuty żeby tylko lekko zmiękł. Wyjąć, włożyć do zimnej wody by zachował swój kolor.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, podsmażyć cebulę, następnie dodać czosnek, cukinię, liście szpinaku i mrożony groszek. Smażyć 2 minuty. Następnie dodać ugotowany kalafior, doprawić wszystko solą, pieprzem, ziołami. Smażyć na niewielkim ogniu 5 minut. Na koniec dodać kaszę, wymieszać, chwilę razem podgrzać.
Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Danie na talerzu posypać ziarnami.
Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Danie na talerzu posypać ziarnami.
Danie podać w takiej wersji lub dla osób mięsożernych dodać plasterki surowej, suszonej kiełbasy i posypać płatkami parmezanu oraz chilli oaz słonecznikiem. Można skropić oliwą smakową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz