Cukiniowe placki z jajkiem, warzywami i falafelem
Pomysły na kolorowe śniadanie, obiad lub kolacje. To danie sprawdza się idealnie w każdej porze dnia, a z odpowiednimi dodatkami może być zarówno dla mięsożerców jak i wegetarian. Tym razem wersja właśnie wegetariańska, bo z falafelem i kolorowymi warzywami. Polecam cukiniowe placuszki.
Cukiniowe placki z jajkiem, warzywami i falafelem
- 1 duża cukinia
- 1 duże jajko
- 1/3 szklanki tartego parmezanu lub innego twardego sera np polski bursztyn
- 1/8 szklanki bułki tartej (30 ml)
- świeżo mielony czarny pieprz
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/4 łyżeczki kuminu
- łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
- falafele (z tego przepisu)
- jajka sadzone
- papryka kolorowa
- ogórek zielony
- rukola
- pomidory
Nagrzać piekarnik do 220 st.
Cukinię umyć, zetrzeć ze skórką na tarce na grubych oczkach. Usunąć jak najwięcej z niej wilgoci, najlepiej wycisnąć wodę przez sito. Włożyć do miski. Wbić jajko, dodać starty ser, bułkę tartą, przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć porcje masy z cukinii na papierze, wyrównać łyżką tworząc okrągłe placki, ale nie za grube. Piec przez około 25 minut, aż brzegi lekko zbrązowieją. Wyjąć, odstawić do ostudzenia, następnie odkleić z papieru.
Placki można podać z jajkiem sadzonym plasterkami papryki, ogórka, pomidorkami, rukolą i falafelem.
Wyglądają genialnie:-) Przy najbliższej okazji zrobię:-)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo to naprawdę proste i pyszne danie.
Usuń