Sernik Izaura

Prosty, wilgotny, pyszny sernik czarno biały. Ciasto wymyślone jeszcze w latach 80-tych na cześć bohaterki najpopularniejszej brazylijskiej telenoweli Izaury. Czy ktoś ją jeszcze pamięta, bo oglądały ją miliony? Sernik jest prosty w przygotowaniu i zawsze się udaje. Źródło


sernik, deser, izaura, twarog, bernika, ser, kulinarny pamietnik, swieta


Sernik Izaura

ciasto kakaowe:
  • 125 g masła 
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
masa serowa:
  • 600 g sera 3-krotnie mielonego
  • 1 budyń waniliowy
  • 3 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 szklanki cukru
polewa:
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki wiórków kokosowych



Masło rozpuścić w rondelku, wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, odstawić do ostygnięcia. Oddzielić żółtka od białek. Do masy dodać żółtka, wymieszać,  następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i wszystko ze sobą dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy kakaowej wymieszać drewnianą łyżką lub mikserem na najniższych obrotach. Tortownicę o średnicy 23 lub 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia,  wlać do niej ciasto, wyrównać. 
Przygotować masę serową. Jajka utrzeć z miękkim z masłem i cukrem, następnie dodać ser i wymieszać. Wsypać budyń waniliowy, wymieszać. Gotową masę serową wylać na masę kakaową.
Tortownicę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, bez termoobiegu) i piec 50 minut. 
Po upieczeniu, ciasto zostawić w piekarniku na ok. pół godziny. Następnie odstawić  do całkowitego wystudzenia. 
Przygotować polewę. Do miseczki pokruszyć czekoladę, ustawić ją nad garnuszkiem z gotującą się wodą. Mieszać, aż czekolada się roztopi. Do roztopionej czekolady dodać łyżeczkę masła i łyżkę gęstej śmietany, wymieszać. Polewę wylać równomiernie na wierzch ciasta. Na koniec całość posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego. 

sernik, deser, izaura, twarog, bernika, ser, kulinarny pamietnik, swieta


sernik, deser, izaura, twarog, bernika, ser, kulinarny pamietnik, swieta



4 komentarze:

  1. Serial jako dziecko uwielbiałam i pamiętam jak mama kiedyś ten sernik nam zrobiła. Dzięki za przypomnienie, zrobię koniecznie w weekend.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, warto wracać do dawnych przepisów nawet jeśli tylko z lat 80-tych. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Pamietam Izaure, musze kiedys taki serniczek upiec, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, zapominamy o dawnych fajnych przepisach. Pozdrawiam.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger