Wiosenne udka z warzywami
Prosty jednogarnkowy obiad z piekarnika. Wiosenne warzywa, udka z kurczaka, przyprawy, całość skropiona dobrą oliwą smakową. Trzy proste kroki i mamy pyszny obiad bez dużego nakładu pracy. Udka przyprawić, warzywa pokroić, wszystko wymieszać i ułożyć w jednym naczyniu. Gotowe. Teraz można z kieliszkiem wina przy ciekawej lekturze poczekać aż się wszystko zrobi. Fajnie nie?
Wiosenne udka z warzywami
- udka z kurczaka (u mnie 3)
- sól
- pieprz świeżo mielony
- papryka słodka i ostra
- czosnek (granulowany lub świeży)
- zioła prowansalskie
- 1 duża lub 2 małe cebule
- ziemniaki
- pomidorki koktajlowe ok 10 szt
- szparagi
- oliwa/olej czosnkowy
Ziemniaki umyć dokładnie, przekroić na pół lub ćwiartki. Cebule obrać, pokroić na ćwiartki, pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Udka z kurczaka przyprawić solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i ziołami. Odstawić na min godzinę.
Warzywa włożyć do naczynia żaroodpornego, wymieszać z olejem, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Pomiędzy warzywa włożyć udka. Całość skropić oliwą smakową. Naczynie przykryć folią aluminiową.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Wstawić naczynie do piekarnika i piec 45 minut. Szparagi umyć, oderwać zdrewniałe końce. Gdy minie czas pieczenia zdjąć folię, a na górze ułożyć szparagi, całość skropić ponownie oliwą. Piec jeszcze 15 minut. Smacznego.
Danie prezentuje się przepysznie. Nie tylko zdrowe, ale również szybkie.
OdpowiedzUsuńDziękuje, to pyszne, zdrowe i szybkie danie.
UsuńMyślę, że to idealne danie, które zrobię jutro na obiad. Dzięki za inspirację
OdpowiedzUsuń