Zupa krem brokulowy
Gdy byłam ostatnio chora kuchnię przejęła córka. Postanowiła wdrożyć się w gotowanie zup, bo o ile z daniami z makaronem, zapiekankami, kurczakiem czy azjatycką pho radzi sobie nieźle to nie można tego powiedzieć o zwyczajnych, tradycyjnych zupach. Dlatego postanowiła na obiad przygotować krem z brokułów. Powiem wam że wyszedł bardzo prawidłowo a wręcz pysznie. Zdolna bestyjka.
Zupa krem brokułowy
- 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego
- 1 łyżka masła
- 2 świeże brokuły
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 słodkiej śmietany 30-36%
- sól
- pieprz do smaku
- pestki dyni
- groszek ptysiowy
Brokuły umyć, osuszyć i podzielić na różyczki, łodyżki pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę i wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem zeszklić w garnku na łyżce masła. Wlać bulion i zagotować.Dodać brokuły i gotować do miękkości ok 20 min. Przyprawić do smaku. Całość zmiksować blenderem lub w blenderze kielichowym. Dodać śmietanę, ponownie zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Zupę wlać do miseczek lub talerzy, posypać groszkami ptysiowymi i pestkami dyni.
muszę kiedyś zrobić bo brokułowego kremu nie robiłam
OdpowiedzUsuńoj to duży błąd, koniecznie bo to pyszna zupa. pozdrawiam.
Usuń