Zupa krem brokulowy

Gdy byłam ostatnio chora kuchnię przejęła córka. Postanowiła wdrożyć się w gotowanie zup, bo o ile z daniami z makaronem, zapiekankami, kurczakiem czy azjatycką pho radzi sobie nieźle to nie można tego powiedzieć o zwyczajnych, tradycyjnych zupach. Dlatego postanowiła na obiad przygotować krem z brokułów. Powiem wam że wyszedł bardzo prawidłowo a wręcz pysznie. Zdolna bestyjka.

zupa, krem, brokuly, obiad, bernika, kulinarny pamietnik,


Zupa krem brokułowy
  • 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego 
  • 1 łyżka masła
  • 2 świeże brokuły
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 słodkiej śmietany 30-36%
  • sól
  • pieprz do smaku
  • pestki dyni
  • groszek ptysiowy 


Brokuły umyć, osuszyć i podzielić na różyczki, łodyżki pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę i wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem zeszklić w garnku na łyżce masła. Wlać bulion i zagotować.Dodać brokuły i gotować do miękkości ok 20 min. Przyprawić do smaku. Całość zmiksować blenderem lub w blenderze kielichowym. Dodać śmietanę, ponownie zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Zupę wlać do miseczek lub talerzy, posypać groszkami ptysiowymi i pestkami dyni.

zupa, krem, brokuly, obiad, bernika, kulinarny pamietnik,


2 komentarze:

  1. muszę kiedyś zrobić bo brokułowego kremu nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj to duży błąd, koniecznie bo to pyszna zupa. pozdrawiam.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger