Ciasto cytrynowe kubeczkowe
To niezwykle proste ciasto, które weszło do kanonu zajęć w przedszkolach Francji i Nawarry. To pierwsze ciasto jakiego uczą się francuskie przedszkolaki. Miarą produktów jest standardowy kubeczek po jogurcie, nic więcej im nie potrzeba. A skład ciasta jest idealny do przygotowania świątecznej babki przez same dzieci. Nasza pomoc powinna ograniczyć się do nadzorowania i obsługi urządzeń. Resztę dzieci mogą wykonać same, co nie tylko nauczy ich samodzielności w kuchni, ale sprawi że będą dumne, że mogły przygotować pyszny wypiek na święta. Źródło.
Ciasto cytrynowe kubeczkowe
- standardowy (150 g) kubeczek jogurtu naturalnego niesłodzonego
- 2 kubeczki cukru
- 3 kubeczki mąki pszennej
- 1 kubeczek oleju rzepakowego
- 3 jajka
- proszek do pieczenia (11 g)
- cytryna
- sok z 1/2 cytryny
- 2 kubeczki cukru pudru
Potrzebny jest standardowy (150 g) kubeczek jogurtu naturalnego niesłodzonego. Jogurt wlać do miseczki, kubeczek umyć i osuszyć. Następnie odmierzyć: 2 kubeczki cukru, 3 kubeczki mąki, 1 kubeczek oleju.
Formę do babki np z kominem lub inną blaszkę np keksówkę natłuścić i wysypać bułką tartą.
Jajka roztrzepać w misce robota, dodać odmierzony cukier i ubijać aż masa będzie biała. Wlewać olej, ciągle ubijając. Dodać skórkę otartą z cytryny, jogurt, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wlać sok z 1/2 cytryny. Wszystko razem dobrze wymieszać, wlać do foremki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. i piec 45 min. Sprawdzić czy włożony patyczek wychodzi czysty. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia. Dopiero wtedy wyjąć z formy i polukrować, czyli wymieszać sok z cytryny z cukrem pudrem i polać ciasto.
Dzięki za wpis, córka zrobiła swoje pierwsze ciasto i bardzo spodobało jej się wspólne pieczenie. Metoda na kubeczki jest idealna. To będzie chyba nasze ulubione ciasto.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Ta metoda i to ciasto jest idealne by dzieci mogły same coś słodkiego przygotowywać.
Usuń