Popękane czekoladowe ciastka Chocolate Crinkles
Znacie te ciasteczka? To chocolate crinkles. Są bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii. Ich smak przypomina brownie. Są mięciutkie w środku i delikatnie chrupiące na zewnątrz ciasteczka w pudrowej otulinie. Do tego wyglądają efektownie dzięki pęknięciom powstałym w trakcie pieczenia. Idealne do popołudniowej kawy, na podwieczorek do mleka dla dzieci czy na prezent dla każdego wielbiciela czekoladowych wypieków. Ja skorzystałam z tego przepisu.
Popękane czekoladowe ciastka Chocolate Crinkles
- 60 g ciemnego kakao
- 120 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 50 ml oleju np rzepakowego
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- cukier puder
Do dużej miski wsypać kakao, cukier, sól, wlać olej i ekstrakt z wanilii. Wymieszać, następnie dodawaj po jednym jajku cały czas miksując. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać, dodać do ciasta. Ponownie całość dokładnie wymieszać mikserem do powstania jednolitej konsystencji. Miskę przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na na ok. 3 godziny. A najlepiej do zamrażarki na około godzinę.
Piekarnik nagrzać do 180 st. Po schłodzeniu ciasto wyjąć. Do małej miseczki wsypać cukier puder. W zależności czy chcemy ciastka duże to porcje ciasta nabierać dużą łyżką, jeśli chcemy ciastka małe to nabierać ciasto mniejszą. Ja nabierałam miarką o wielkości 1,5 łyżeczki.
Ręce do formowania ciasta najlepiej mieć obsypane cukrem pudrem. Porcje ciasta zdjąć z łyżeczki/łyżki i uformować kulkę (jeśli ciasto się klei do rąk to posypać ręce cukrem pudrem).
Kulkę włożyć do cukru pudru i dokładnie w nim ją obtoczyć.
Kulki układać na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku przez ok. 10 minut.
Wyjąć przełożyć do wystudzenia na kratkę.
Kulkę włożyć do cukru pudru i dokładnie w nim ją obtoczyć.
Kulki układać na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku przez ok. 10 minut.
Wyjąć przełożyć do wystudzenia na kratkę.
Zrobiłam, jutro dzieciaki chcą powtórkę. Pychota jak stwierdziły. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się ciesze. Pozdrawiam.
UsuńCiasteczka oklapły, wsiąknęły cukier, co poszło nie tak???
OdpowiedzUsuńU mnie musiały się piec 20 minut, i dałam 2 czubate łyżki mąki więcej, dopiero wtedy wyszły takie jak na zdjęciu. Bardzo dobre w smaku!
OdpowiedzUsuńDobra porcja wiedzy, bardzo interesujący blog
OdpowiedzUsuń