Sałatka brokułowa z fetą i słonecznikiem
Prosta, ale pyszna sałatka, która idealnie pasuje nie tylko na co dzień, ale także na wielkanocny stół. Robi się ją szybko, wystarczy pięć składników i mamy wiosenny dodatek do świątecznego śniadania lub obiadu.
Ta sałatka to tez świetne wykorzystanie brokuła, który zaczyna wam w lodówce przekwitać, czyli różyczki żółkną. Takie świąteczne zero waste.
Ta sałatka to tez świetne wykorzystanie brokuła, który zaczyna wam w lodówce przekwitać, czyli różyczki żółkną. Takie świąteczne zero waste.
Sałatka brokułowa z fetą i słonecznikiem
- 1 brokuł świeży
- 3 jajka
- 2 pomidory lub kilka koktajlowych
- ser feta
- słonecznik
- pieprz świeżo mielony
- sól
Brokuła podzielić na różyczki, wrzucić na osolony wrzątek, gotować 6 minut. Odstawić do ostygnięcia. Następnie włożyć do miski.
Jajka ugotować na twardo. Obrać i pokroić na kawałeczki. Pomidory pokroić w kostkę, ser feta pokroić w kostkę lub drobno posiekać. Wszystko dodać do brokułów w misce. Słonecznik uprażyć na suchej na patelni na złoty kolor (bez oleju/tłuszczu). Posypać sałatkę, wymieszać, doprawić pieprzem i solą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz