Sałatka brokułowa z fetą i słonecznikiem

Prosta, ale pyszna sałatka, która idealnie pasuje nie tylko na co dzień, ale także na wielkanocny stół. Robi się ją szybko, wystarczy pięć składników i mamy wiosenny dodatek do świątecznego śniadania lub obiadu. 
Ta sałatka to tez świetne wykorzystanie brokuła, który zaczyna wam w lodówce przekwitać, czyli różyczki żółkną. Takie świąteczne zero waste.  

salatka, feta, brokul, slonecznik, wielkanoc, impreza, przyjecie, przekaska, bernika, kulinarny pamietnik



Sałatka brokułowa z fetą i słonecznikiem
  • 1 brokuł świeży
  • 3 jajka
  • 2 pomidory lub kilka koktajlowych
  • ser feta
  • słonecznik
  • pieprz świeżo mielony
  • sól


Brokuła podzielić na różyczki, wrzucić na osolony wrzątek, gotować 6 minut. Odstawić do ostygnięcia. Następnie włożyć do miski. 
Jajka ugotować na twardo. Obrać i pokroić na kawałeczki. Pomidory pokroić w kostkę, ser feta pokroić w kostkę lub drobno posiekać. Wszystko dodać do brokułów w misce. Słonecznik uprażyć na suchej na patelni na złoty kolor (bez oleju/tłuszczu). Posypać sałatkę, wymieszać, doprawić pieprzem i solą. 

salatka, feta, brokul, slonecznik, wielkanoc, impreza, przyjecie, przekaska, bernika, kulinarny pamietnik

salatka, feta, brokul, slonecznik, wielkanoc, impreza, przyjecie, przekaska, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger