Carbonara z cukinii
Jakiś czas temu pokazałam wam spaghetti z cukinii, jako alternatywę dla osób które są na diecie lub nie mogą jest makaronu. Tym razem przygotowałam inną wersję popularnego, włoskiego makaronu mianowicie carbonarę i również z cukinii. Do sosu użyłam serka mascarpone. Powstał pyszny i ekspresowy obiad, oczywiście dla tych co lubią warzywa.
Carbonara z cukinii
- 1 duża cukinia lub 2 małe (około 500-600 g)
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 100 g plasterków boczku wędzonego surowego
- 1 jajko
- 2 kopiaste łyżki serka mascarpone
- 100 ml mleka
- 100 g parmezanu
- 1/2 łyżeczki Vegeta Natur przyprawa warzywna do potraw
- pieprz świeżo mielony do smaku
- opcjonalnie sól
Cukinie umyć, osuszyć, odciąć końcówki. Za pomocą obieraczki do warzyw tzw. spiralizera pociąć cukinię w długie paseczki przypominające makaron spaghetti. Odłożyć na bok.
W miseczce wymieszać jajko, mleko, serek mascarpone, połowę parmezanu, dodać vegetę, świeżo mielony pieprz, czosnek granulowany. Dokładnie wymieszać najlepiej za pomocą trzepaczki tak by nie było grudek z serka.
Dodać podsmażony boczek. Wymieszać.
Z patelni na której smażył się boczek zlać tłuszcz (odrobinę zostawić), następnie na tę patelnię włożyć spaghetti z cukinii i smażyć 2 minuty. Doprawić pieprzem i solą. Następnie wlać mieszankę mleka i serków, wymieszać.
Podgrzewać minutę cały czas mieszając. Wyłączyć, posypać resztą parmezanu, wymieszać. Podawać na ciepło jak carbonare.
pyszne jedzenie
OdpowiedzUsuńDziękuje, pozdrawiam.
Usuń