Cytrynowo-migdałowe popękane ciastka
Gdy zrobiłam ostatnio czekoladowe popękane ciasteczka i zachwyciły one moją rodzinę, to pomyślałam że fajnie byłoby zrobić takie same tylko w innych smakach. Przeszukałam internet w poszukiwaniu przepisu na “cookies crincle” i trafiłam na ciastka migdałowe, jak włoskie amaretti, bo są przygotowane na mące migdałowej, czyli dodatkowo są bezglutenowe. Dodałam do nich cytrynę i uzyskałam smak cytrynowo-migdałowy. Ciasto jest proste w przygotowaniu i nie wymaga chłodzenia. Idealny wypiek w godzinę. Polecam te stronę.
Cytrynowo-migdałowe popękane ciastka
- 200 g mąki migdałowej
- 200 g drobnego cukru
- szczypta soli
- 2 białka jajek
- skórka starta z cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki olejku migdałowego
- puder cukier
Piekarnik rozgrzać do 150 st. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, podwójnie (2 arkusze).
W dużej misce wymieszać mąkę migdałową, cukier, skórkę z cytryny i sól.
Do drugiej miski wlać białka jajek, dodać ¼ łyżeczki soku z cytryny i ubić pianę z białek na sztywno.
Dodać pianę, olejek migdałowy i resztę soku z cytryny do suchych składników. Wymieszać razem w misce, aż utworzy się miękkie, lepkie ciasto.
Apetycznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo. Polecam zrobić.
Usuń