Foccacia obraz

Widzieliście nowy trend w pieczeniu focaccia? Tworzy się na niej wyjątkowe, oryginalne warzywne obrazy. Ja też postanowiłam stworzyć swoje własne dzieło, mimo że zmysłu artystycznego u mnie za grosz, ale w internecie można znaleźć mnóstwo przepięknych kompozycji i na nich się wzorować lub zrobić obraz na miarę “co ci akurat w duszy gra”. Przepis na samo ciasto znalazłam u Ani tutaj. A jeśli szukacie inspiracji na taką focaccie to szukajcie pod hasłami focaccia art czy focaccia garden. Polecam. 

foccacia, foccacia obraz, foccacia garden, foccacia art, warzywa, ciasto, wlochy, szparagi, pomidory, przekaska, bernika, kulinarny pamietnik


Foccacia obraz
  • 300 g mąki typ “00” (lub połowę mąki 00 i połowę mąki 450) 
  • 200 g letniej wody
  • 12 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 g oliwy z oliwek + dodatkowa porcja
  • 1/2 łyżeczki soli
dodatki:
  • pomidory 
  • szparagi 
  • cebulka dymka
  • papryka
  • oliwki
  • kapary
  • zioła 



W misce wymieszać wodę, drożdże i cukier. Odstawić na 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Dodać przesianą mąkę, oliwę i sól. Wyrobić ciasto. Może się kleić do rąk, wtedy posmarować ręce oliwą i uformować z ciasta kulę. Włożyć ją do miski wysmarowanej oliwą,  owinąć folią i wstawić na noc do lodówki.

Następnego dnia wyjąć miskę z lodówki i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto ponownie wyrosło. Ja dałam do piekarnika nagrzanego do 30 st. 


foccacia, foccacia obraz, foccacia garden, foccacia art, warzywa, ciasto, wlochy, szparagi, pomidory, przekaska, bernika, kulinarny pamietnik

Blachę (u mnie prostokątna) wyłożyć papierem do pieczenia. Ręce posmarować oliwą, wyjąć ciasto z miski i rozłożyć je równomiernie na blaszce. Palcami w cieście zrobić niewielkie dołki. 


foccacia, foccacia obraz, foccacia garden, foccacia art, warzywa, ciasto, wlochy, szparagi, pomidory, przekaska, bernika, kulinarny pamietnik

Na cieście ułożyć obraz wykorzystując do tego warzywa takie jak lubimy. U mnie szparagi, pomidorki koktajlowe, papryka, oliwki, cebula dymka i kapary. Całość skropić oliwą. Można posypać ziołami np włoskimi. Blaszkę z ciastem przykryć i odstawić na 30 min do ponownego wyrośnięcia. 

foccacia, foccacia obraz, foccacia garden, foccacia art, warzywa, ciasto, wlochy, szparagi, pomidory, przekaska, bernika, kulinarny pamietnik

Piekarnik nagrzać do 220 stopni C, wstawić focaccię do piekarnika i piec przez 30 minut na lekko złoty kolor. Gotową pokroić nożem na kwadraty, można posypać gruboziarnistą solą. 


foccacia, foccacia obraz, foccacia garden, foccacia art, warzywa, ciasto, wlochy, szparagi, pomidory, przekaska, bernika, kulinarny pamietnik

foccacia, foccacia obraz, foccacia garden, foccacia art, warzywa, ciasto, wlochy, szparagi, pomidory, przekaska, bernika, kulinarny pamietnik

2 komentarze:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger