Gnocchi z sosem mięsno-pomidorowym
Pomysł na pyszne, ekspresowe, włoskie danie, jako alternatywa dla popularnego spaghetti bolognese. Polecam zastąpić makaron kluskami gnocchi, a uzyskacie zupełnie nowy, świeży i pyszny obiad. Jedzenie to zabawa, to łączenie różnych smaków i różnych produktów. A jeśli jeszcze z tego wychodzi coś pysznego to jest to zabawa na 100 fajerek.
Gnocchi z sosem mięsno-pomidorowym
- 500 g gnocchi (może być kupne)
- 500 g mięsa mielonego wołowego lub mieszanego woł-wp
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- puszka pomidorów krojonych
- 200 ml passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego
- oregano suszone ok 1-2 łyżeczek
- bazylia świeża lub suszona
- sól do smaku
- pieprz świeżo mielony
- cukier do smaku
- łyżka oleju rzepakowego
- opcjonalnie do smaku ostra papryka
- kulka mozzarelli
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, włożyć cebulę zeszklić. Dodać mięso mielone, czosnek, doprawić solą i pieprzem, smażyć ok 5 minut. Gdy mięso się zetnie dodać puszkę pomidorów, wymieszać, dodać do smaku oregano, bazylię (świeże listki drobno posiekać), wymieszać. Gotować pod przykryciem 15 min. Następnie wlać passatę lub przecier, gotować jeszcze 5 min. Do smaku doprawić solą cukrem, pieprzem lub ostrą papryką, by sos miał wyraźniejszy smak.
W międzyczasie ugotować gnocchi według przepisu. Czyli wrzucić do wrzącej wody i gotować aż wypłyną. Wtedy wyjąć i odłożyć na bok.
Do gotowego sosu na patelnię włożyć gnocchi i wszystko razem wymieszać, następnie pomiędzy włożyć plastry mozzarelli, a patelnię przykryć i poczekać aż ser się roztopi. Gotowe danie podawać startym parmezanem.
Ekstra, uwielbiam spaghetti bolognese więc ten pomysł jest dla mnie bombowy. Na pewno wypróbuje. Buziaki!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo. Proszę dać znać czy smakowało. Pozdrawiam.
Usuń