Gnocchi z sosem mięsno-pomidorowym

Pomysł na pyszne, ekspresowe, włoskie danie, jako alternatywa dla popularnego spaghetti bolognese. Polecam zastąpić makaron kluskami gnocchi, a uzyskacie zupełnie nowy, świeży i pyszny obiad. Jedzenie to zabawa, to łączenie różnych smaków i różnych produktów. A jeśli jeszcze z tego wychodzi coś pysznego to jest to zabawa na 100 fajerek.  

gnocchi, sos, mieso mielone, obiad, bolognese, pomidory, bernika, kulinarny pamietnik

Gnocchi z sosem mięsno-pomidorowym
  • 500 g gnocchi (może być kupne) 
  • 500 g mięsa mielonego wołowego lub mieszanego woł-wp
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów krojonych
  • 200 ml passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego
  • oregano suszone ok 1-2 łyżeczek
  • bazylia świeża lub suszona
  • sól do smaku
  • pieprz świeżo mielony
  • cukier do smaku
  • łyżka oleju rzepakowego
  • opcjonalnie do smaku ostra papryka
  • kulka mozzarelli


Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, włożyć cebulę zeszklić. Dodać mięso mielone, czosnek, doprawić solą i pieprzem, smażyć ok 5 minut. Gdy mięso się zetnie dodać puszkę pomidorów, wymieszać, dodać do smaku oregano, bazylię (świeże listki drobno posiekać), wymieszać. Gotować pod przykryciem 15 min. Następnie wlać passatę lub przecier, gotować jeszcze 5 min. Do smaku doprawić solą cukrem, pieprzem lub ostrą papryką, by sos miał wyraźniejszy smak. 
W międzyczasie ugotować gnocchi według przepisu. Czyli wrzucić do wrzącej wody i gotować aż wypłyną. Wtedy wyjąć i odłożyć na bok.
Do gotowego sosu na patelnię włożyć gnocchi i wszystko razem wymieszać, następnie pomiędzy włożyć plastry mozzarelli, a patelnię przykryć i poczekać aż ser się roztopi. Gotowe danie podawać startym parmezanem.

gnocchi, sos, mieso mielone, obiad, bolognese, pomidory, bernika, kulinarny pamietnik

gnocchi, sos, mieso mielone, obiad, bolognese, pomidory, bernika, kulinarny pamietnik

2 komentarze:

  1. Ekstra, uwielbiam spaghetti bolognese więc ten pomysł jest dla mnie bombowy. Na pewno wypróbuje. Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo. Proszę dać znać czy smakowało. Pozdrawiam.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger