Placuszki serowe z budyniem
Co zrobić z resztki sera twarogowego na sernik, której nie zużyliście? A np można przygotować pyszne i ekspresowe placuszki serowe z budyniem, który idealnie zastąpi mąkę w cieście. Placuszki są delikatne, puszyste i zrobicie je dosłownie w kilka minut. Idealne na deser, śniadanie lub kolacje. Polecam. .
Placuszki serowe z budyniem
- 250 g twarogu z wiaderka (kremowego 3-krotnie mielonego)
- 1 duże jajko
- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego w proszku (u mnie 40 g)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
- cukier puder do posypania
Jajko rozdzielić na białko i żółtko. Białko obić na sztywną pianę. W misce wymieszać ser, cukier, żółtko jajka i ekstrakt. Dodać przesiany budyń z proszkiem i wymieszać. Do gotowego ciasta wmieszać pianę z białka.
Na patelni rozgrzać olej. Porcje ciasta nakładać łyżką. Placuszki smażyć na złoty kolor, tak aby powstała chrupiąca skórka, odwracając w trakcie smażenia. Usmażone wyjąć i wyłożyć na papierowe ręczniki aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Ostudzone pączki posypać cukrem pudrem.
ale fajne te placuszki
OdpowiedzUsuńtak i pyszne:) idealne na niedzielne śniadanie.
UsuńA właśnie została mi kostka sera. To chyba znak ;)
OdpowiedzUsuńkostka tez się nadaje, tylko radze mocno rozrobić ciasto żeby nie było grudkowate. Pozdrawiam.
UsuńWłaśnie zrobiłam. Coś wspaniałego i zupełnie innego niż dotąd znałam.
OdpowiedzUsuńwow, super, bardzo się ciesze. dziękuję i całuję :)
Usuńwyszły super:)
OdpowiedzUsuńCieszę się niezmiernie, Pozdrawiam.
Usuń