Szaszłyki grillowane z kurczaka z sosem mango i batatami

Dni są coraz cieplejsze, na dworze pięknie, aż chce się w tej pandemii rozpalić grilla i zrobić pyszny, słoneczny obiad na przekór całemu światu i ograniczeniom. Skoro nie można wychodzić i się spotykać, to cieszmy się chociaż pysznym, letnim, domowym obiadem. Polecam przygotować kolorowe szaszłyki z grilla i podać je z słodko-ostrym sosem mango i grillowanymi batatami. Po takim obiedzie nawet pandemia nie straszna.

szaszlyk, kurczak, grill, obiad, mango, vegeta, batat,bernika, kulinarny pamietnik


Szaszłyki grillowane z kurczaka z sosem mango i batatami
  • 2 piersi kurczaka
  • ok 300-500 ml maślanki
  • 1 łyżeczka Vegeta Natur przyprawa warzywna do potraw
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej 
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/3 łyżeczki kuminu
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 1 czerwona cebula
sos mango:
  • 1 mango
  • sok z 1/2 limonki
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/2 -1 łyżeczka sosu sriracha (lub innego chilli)
dodatek:
  • 500 g batatów
  • kolendra świeża
  • sok z 1/2 limonki
  • pieprz świeżo mielony
  • szczypta soli
  • opcjonalnie oliwa



Ja zrobiłam dwa rodzaje szaszłyków. Jedne tradycyjne z warzywami, drugie same piersi czyli tzw. satay.
Jedną pierś pokroić w większą kostkę, a drugą pierś pokroić w paseczki. Mięso włożyć do miski i zalać maślanką. Dodać przyprawy, wymieszać. 


Odstawić na min 1h, żeby mięso się zamarynowało. 


Bataty pokroić na plastry. Skropić oliwą, posypać solą i pieprzem. Kolendrę posiekać, wymieszać z sokiem z limonki, pieprzem i szczyptą soli. 

Patyczki do szaszłyków jeśli macie drewniane zamoczyć w wodzie na 15 minut. 
Rozgrzać grill, opcjonalnie patelnię grillową jeśli robicie obiad na kuchence. 

Papryki i cebulę pokroić na duże kawałki. Gdy mięso się marynuje zrobić szaszłyki. Mięso pokrojone w kostkę nabijać na patyczki przekładając je papryką kolorową i cebulą. Mięso pokrojone w paseczki nabijać na patyczki tworząc płaską falę. Szaszłyki ułożyć na grillu (np na tackach) lub patelni posmarowanej olejem i grillować około 10 minut, obracając co 2 minuty, aż kurczak się usmaży. Obok położyć plastry batatów. Grillować aż zmiękną. 
Mango obrać i razem z sokiem z limonki i wodą rozdrobnić blenderem, aż powstanie gładki sos. Doprawić do smaku sosem chilli. 

Szaszłyki podać z sosem z mango, plastrami batatów polanymi sosem kolendrowym. Smacznego. 


szaszlyk, kurczak, grill, obiad, mango, vegeta, batat,bernika, kulinarny pamietnik

szaszlyk, kurczak, grill, obiad, mango, vegeta, batat,bernika, kulinarny pamietnik


szaszlyk, kurczak, grill, obiad, mango, vegeta, batat,bernika, kulinarny pamietnik


1 komentarz:

  1. Danie lekkie i kojarzy mi się z letnimi wieczorami przy grillu. Tęsknota za latem się odzywa...

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger